marți, 31 ianuarie 2017

METODE SIMPLE PENTRU ELIMINAREA STRESULUI-94-

94. ÎNCETEAZA SA INCERCI SA SCHIMBI OAMENII...


Bună dimineața, prieteni dragi,

Tema pe care astăzi vreau sa o dezvolt, este una dintre cele care, de multe ori ne aduce nemulțumiri, discuții si chiar multe neplăceri. Știm cu toții, din experiență, ca in multe situații încercând sa ajuți pe cineva intr-o situație grea, deosebita, poți avea neplăceri. 
Încerc să relatez o întâmplare trăită de mine si un prieten. Intr-o noapte, in jurul orei 01.30' ne intorceam de la o convocare. Era o toamna târzie. Vremea si vantul foarte rece. Pe trotuar, de-a latul, un bărbat cu fata in jos, bloca trecerea. Având impresia că poate ii este rău, am încercat sa il ridicăm, sa il întrebam dacă are nevoie fe ajutor.  Surpriză. Un strigăt de disperare : "ce vreti, betivilor. Lăsați-mă sa dorm." A răsunat toată strada. Am plecat, lasandu-l in somnul lui provocat de excesul de alcool. La câțiva metri mai încolo, am întâlnit un polițist care pățise la fel. Aștepta o mașină să il ridice.
Am mai trăit si alte întâmplări. Contrariat, discutând cu mai multi prieteni, citind mai mult in legătură cu astfel de situații, am înțeles că oricât de corecți suntem, nu trebuie să încercam să schimbam comportamentul cuiva.  
Am trăit in colectivități, in medii diferite si nu am mai dat sfaturi, ajutor,  celor care nu mi le cereau, facandu-mi cunoscută hotărârea.
Dacă stam in parc pe o banca, citind sau doar inspirând aer curat, vedem fel de fel de reacții ale oamenilor, a copiilor. Mergând cu nepoțica, îmi spunea de multe ori ca cineva a aruncat o hârtie, coji de fructe, țigări. Încercările de atentionare fiind ineficiente, am adoptat un alt principiu. Luam hârtia sau cojile fructelor si le puneam intr-o punga, aruncând punga in coșul de gunoi de lângă banca celui in cauza. Mi-am auzit multe, dar nepoțica mea a învățat regula.
In situații mai grave, ajutand, am primit reproșuri. Oricât am incerca să schimbăm pe cineva, nu reușim, dacă obiceiul nu a creat un reflex de a respecta o lege. Este stiut ca relațiile dintre oameni se bazeaza pe minciună, pe falsul sentiment că tu ai avea aceeași opinie ca ceilalți, pe ignoranța față de greșelile repetate, care se pot corecta ușor a celor de lângă tine, pe obligativitatea de a-ți schimba opinia, să corespundă cu a celor de lângă tine, si .. multe altele .
O persoană poate fi schimbată COMPLET (în rău sau în bine) depinzând incredibil de mult de cei din jur.
E foarte neplăcut să fii "bănuit" ca faci pe deșteptul, ca le știi pe toate. Pentru cei ce nu au încredere in ei, este descurajant. Așa se poate confirma sau distruge o prietenie, un colectiv. Renunțând la pornirile mele de a ajuta oamenii, fara a mi se cere, am o permanentă strângere de intimă, dar mă abțin. Mi-ar placea mult mai mult, ca intre noi oamenii sa existe mai multa înțelegere, mai mult umanism, dar se pare ca inca mai trebuie lucrat in acest sens. Păcat... Oricât de bun, de înțelegător am fi, tot este cineva care ripostează dar, sa nu ne pierdem speranta. Sunt lectii de viață. Daca intr-un centru comercial, mai multi vând același produs, iar unul își permite din umanism, din dorința de a ajuta pe cei mai nevoiași si scade prețul, vor apărea discuții de genul : produsul lui "X" sau "Y", e prost, e calitate îndoielnică sau mai mult, ala este un șarlatan ...
De multe ori, cei deranjați de bunătatea ta, căuta sa te izoleze. Nu renunța, alegeți prieteni, parteneri de drum la fel ca tine. Nu trebuie sa ne umilim. Romanii spun : "capul plecat, sabia nu-l taie !". E drept, dar ne umplem de țărâna, de umilință.
Am hotărât să nu ma complac, in medii in care cineva vrea să îmi impună puncte de vedere care le socotesc nedemne, preferând mai bine sa plec, sa mă dezvolt singur, păstrând relația cu cei ce îmi împărtășesc părerile, cei ce au convingerea ca a fi bun, mai uman, nu înseamnă slabiciune.
Va rog, nu va consumați timpul, bunătatea daca vedeți că va loviți de refuzuri. Așteptați sa fiți rugați. Astfel, nu pierdem energie si nu ne lasam prada stresului.

Va imbratisez cu toată dragostea, prețuirea, prietenia. Bucuriile vieții sa va însoțească in viață.  Cu mult, mult, mult Drag si Dor, același prieten vechi, neimbatranit de vreme. Petre.

articol scris de Petru Hinda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu