luni, 2 ianuarie 2017

METODE SIMPLE PENTRU ELIMINAREA STRESULUI -68-

68. EXERXEAZA ELEGANTA SI BUNELE MANIERE PE TIMP DE PRESIUNE...


Bună dimineața prieteni dragi,
Bună dimineata, An Nou, 2017,

Așa cum spun astazi numerologii, așa cum știm de când eram micuți, iar toți cei care ne-au fost adevărați si iubiți dascăli, ne spuneau, plini de seriozitate si incredere că :

" Tot ceea ce vrem sa facem, sa începem cu începutul ".

Acum este un minunat prilej sa punem in aplicare acest sfat. Toate, ne sunt benefice. Am încheiat un ciclu de viață de noua ani, cu un bilanț al rezultatelor, cu împliniri, cu alegeri parlamentare, cu un nou guvern, in timp ce astrele ne luminau drumul de urmat, cu o lună nouă, cu îmbrățișări sub vâsc la trecerea dintre ani, cu nostalgia anului ce ne-a părăsit, dar plin de speranta noului inceput, cu luna in creștere, pana in 12 Ianuarie, când vom avea luna plină. Dorințele din noaptea dintre ani, pot deveni realizări dacă ținem cont de faptul că nimic nu se poate clădi fără iubire necondiționată, eliminând răul, ura, invidia, întunericul din sufletul nostru, lasandu-ne cuprinși de Pace, înțelegere, respect, prețuirea vieții sub orice formă de manifestare, mângâind cu dăruire sufletele celor mai încercați de viață, cu un comportament frumos, elegant, plin dragoste, asemeni unui grădinar ce trudește din greu, convins ca toți ne vom bucura de rezultatele eforturilor sale, savurând din priviri. frumusețea florilor, "îmbătați" de suavul parfum al florilor, al vieții.
Tema pe care, o abordez acum, este rezultatul muncii cu noi înșine, de la naștere pana când plini de înțelepciune, de bunătate, de lumină, vom intra in nemurire, in eternitate.
Când scriu aceste rânduri, nu fac altceva decât o trecere in revista a celor învățate in viață, de la seniorii noștri dascăli, care cu blândețe ne mângâiau si ne încălzeau inimile, transformându-ne  din copii, in adolescenti, pregătiți pentru viață, gata sa dăruim ceea ce am învățat de la ei, sa devenim adulți responsabili, gata să devenim părinți responsabili, dascăli pentru cei mici, inca de la primii pasi, buni camarazi cu cei din generațiile noastre, sprijin pentru cei ce au îndeplinit rolul de " far călăuzitor" pentru noi, in formarea ca oameni. In timp ce eram elev in Liceul militar, fiecare dintre profesoarele noastre se străduiau si au reușit sa înlocuiască absenta mamelor, pe perioada limitata de timp, venind cu vesela, tacâmuri, pahare, toate cele necesare pentru a INVATA cum sa ne comportam si să le folosim in societate, fără a ne simți rau. Profesorii bărbați, discutau cu noi asemeni taților, ce ne lipseau o vreme, pentru a deveni bărbați responsabili. Este o mare " avere câștigată " in viață, având asemenea Oameni in preajmă.
Despre bunele maniere, s-a vorbit, s-a scris, s-a citit mult, dar dacă nu le si aplicăm... E greu, e adevărat, dar nimic nu este ușor. Unul din marii noștri poeți, spunea foarte frumos, :
 " Ușor nu e nici cântul. Roua dimineților, este sudoarea privighetorii, ce toată noaptea a muncit cântând. ". Așa este si viața, fără efort nu realizam prea mult, exceptând pe cei care fac manevre necinstite, pentru perioade limitate de timp. Eleganta, bunele maniere in comportament, este mult mai necesară, mai importanta in momentele grele, in momentele de criza. Dacă analizăm mai profund, constatăm că și o vorba frumoasă, spusă la nevoie, un gest simplu, ca cedarea locului unei femei in mijloacele de transport, sprijin la traversarea străzii cu bagaje in mâini, a persoanelor vârstnice. Poate, vom relua acest subiect atât de delicat si necesar, mai amănunțit, in viitor. Azi încerc sa precizez, luând dintr-o lucrare de specialitate, câteva sfaturi, privind bunele maniere.
Aurelia Marinescu în cartea sa "Codul bunelor maniere astăzi".

Niciun om nu este atât de neînsemnat, încât să nu merite un salut din partea noastră. Ludovic al XIV-lea o saluta pe ultima bucătăreasă cu aceeaşi curtoazie ca pe strălucitoarea domnişoară de La Valliere. Numai snobii pot crede că e sub demnitatea lor să salute primii.
Reguli de bază: 
-barbatul salută primul o femeie, chiar dacă aceasta este mai tânără decât el
-tânărul sau tânăra îi salută pe cei mult mai în vârstă
-nou-venitul, pe cei care sunt deja adunaţi
-superiorul, pe inferior (dacă inferiorul e femeie, primul va saluta tot bărbatul; directorului general nu-i va scădea popularitatea, ci, dimpotrivă, dacă va saluta el primul femeia de serviciu)

Este obligatoriu să răspunzi la orice salut. A refuza să răspunzi înseamnă a-l jigni grav pe cel care ţi s-a adresat. Dacă totuşi nu răspunzi, înseamnă că eşti supărat rău pe persoana respectivă. Înainte de  încheiere, vreau, ca o concluzie, sa las câteva cuvinte de duh, valoroase a unui gânditor dintre cei mai mari.

"Ceea ce suntem contribuie mai mult la fericirea noastra. decat ceea ce avem." - Schopenhauer.

Si daca Shopenhauer spune asa, eu spun ca daca ne straduim sa folosim bunele maniere, si sa le invatam, daca nu le stim, putem sa trecem linistiti si cu incredere in viata, fara stres, pentru ca stresul apare si prin nemultumiri fata de anumite aspecte in viata, ce tine de bunele maniere.

Îmbrățișări nenumărate, gânduri pline de prețuire, dragoste si prietenie, pentru Voi toți, odată cu urarea LA MULTI ANI !

Va doresc tuturor un an plin de Pace, Liniște si Lumina in suflet, Iubire necondiționată.


Cu mult, mult, mult mai mult Drag si Dor, in 2017, acelaș prieten vechi, Petre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu