Buna ziua, trecem printr-o iarna geroasa, cu temperaturi neobisnuite pentru noi, in ultimii ani. M-am gandit, ca niste sfaturi si posibile tratamente alternative, sunt binevenite. Va rog sa le cititi, dar asta nu inseamna, ca nu trebuie sa mergeti la medic, pentru consultatii si diagnostic. Ramane la alegerea voastra, daca luati sau nu medicamente de sinteza.
Va doresc sanatate si zile senine si calduroase, alaturi de oameni dragi.
Va multumesc, Alexandra Hinda
Trateaza raceala 100% natural !
“Febra moderata este dovada ca
sistemul imunitar functioneaza corect” - Dr. Joseph Mercola
Cum prindem raceala ?
Cand temperatura corpului trece
de 37 de grade (febra), cand iti curge nasul, te simti ametit si fara vlaga si
sinti o durere in gat… atunci stii ca te-a prins raceala.
Toate cele prezentate mai sus, sunt doar simptome care iti indica faptul ca ai racit, insa te-ai intrebat
vreodata ce se intampla in interiorul organismului cand esti racit?
Ce se intampla in corpul tau cand
esti racit?
Totul incepe in momentul in care
un organism microsopic (bacterie, virus, f
ung etc) reuste sa depaseasa
bariera sistemului imunitar (fie din cauza frigului, fie din cauza ca am intrat
in contact cu cineva bolnav) si reuseste sa se instaleze in organismul nostru –
rezultand o infectie.
Drept urmare, corpul nostru isi
mobilizeaza mai tare sistemul imunitar, pentru a lupta cu “invadatorii”.
Cum se lupta sistemul imunitar?
Cand organismele patogene
(invadatorii) stimuleaza activitatea sistemului imunitar, se elibereaza o
substanta numita pirogen endogen, care trasmite un semnal creierului, prin care
ii comanda sa ridice temperatura la peste 37 de grade – iar atunci spunem ca avem FEBRA.
Cand temperatura este peste 37
de grade au loc 3 fenomene:
1.Celulele sistemului imunitar (leucocitele) devin mai eficiente–le creste capacitatea de a
neutraliza microbii.
2. Creste cantitatea de
interferon din corp – o categorie de proteine naturale produse de sistemul
imunitar, care au actiune antivirala si anticanceroasa.
3. Se impiedica dezvoltarea si
inmultirea bacteriilor si virusurilor, deoarece majoritatea dintre ele pot
supravietui si nu se pot inmulti la o temperatura de peste 37°C.
Toate acestea se intampla atunci
cand organismul isi urca temperatura la peste 37 de grade – asadar observam ca
febra este un mecanism de aparare al sistemului imunitar impotriva
invadatorilor.
Pe langa aceste 3 simptome, cand
avem febra, experimentam o serie de senzatii neplacute, insa si acelea fac
parte din acest mecanism natural de purificare a organismului.
Iata in ce fel:
* Apar stari de amorteala,
ameteala si lipsa de energie
In primul rand din cauza ca
organismul isi canalizeaza resursele inspre sistemul imunitar, pentru a-l face
cat mai eficient in lupta cu “invadatorii”. Din acest motiv apare in corp o lipsa
de vitamine , minerale si energie, in special o lipsa a vitaminei C, care este
esentiala pentru sistemul imnuitar -deoarece o leucocita (globula alba)
foloseste de 4 ori mai multa vitamina C decat o celula normala.
Iar in al doilea rand, se poate
ca organismul sa faca unele minerale
indisponibile pe timpul infectei, deoarece unele bacterii care ne invadeaza
corpul au nevoie de acele minerale, pentru a supravietui. Asadar si din acest
motiv se poate experimenta un dezechilibru al nutrientilor pe timpul infectiei.
* Pielea se face palida
Se intampla astfel, deoarece
organismul incearca sa piarda cat mai putina caldura, motiv pentru care reduce
circulatia la nivelul pielii, iar asta va da un aspect palid, insa doar pe
timpul imbolnavirii, dupa care pielea isi va reveni.
* Apare deshidratarea
Din cauza ca organismul pierde
multa apa prin transpiratie, motiv pentru care e absolut necesar sa bem apa (NU
lichide, ci apa). Prin transpiratie se elimina toxinele din organism, fiind un
proces natural de autovindecare.
* Curge nasul si apare tusea
Asta se intampla tot ca urmare a
unor procese naturale de autovindecare, deoarece corpul incearca sa elimine
prin mucus diverse toxine si bacterii care ne-au invadat corpul. Tot ca
auto-detoxifiere mai poate aparea diaree sau alte stari asemanatoare.
Asadar, dupa cum se poate
observa, febra este un mecanism de aparare si autovindecare al organismului,
fara de care corpul nu ar putea face fata infectiilor. In aceste conditii putem
considera ca “febra prietena sanatatii nostre”. Din nefericire insa,
majoritatea oamenilor au fost invatati s-o priveasca exact pe dos, ca fiind un
mare inamic al sanatatii.
Ce greseli fac oamenii cand au
febra?
Vor s-o scada !
Cea mai mare greseala (care din
pacate, vine in primul rand din ignoranta medicilor, dar si din lipsa de
informare a pacientilor) este ca
incearca sa suprime acest mecanism natural de aparare al organismului.
Imediat ce temperatura trece
putin peste 37°C, doctorii au obiceiul sa indoape pacientii cu medicamente
pentru scazut febra, de obicei paracetamol, iar in unele cazuri, va vine sa
credeti sau nu, se prescriu din start antibiotice.
Ce se intampla cand suprimi
febra, acest mecanism natural?
Se pot intampla 2 lucruri:
1. Corpul incearca din rasputeri
sa tina starea de febra, in ciuda tuturor medicamentelor administrate pentru
scaderea febrei, iar pana la urma reuseste sa omoare “invadatorii”. E cazul in
care omul tot ia medicamente, si se enerveaza ca nu-i scade febra, in loc sa se
bucura ca organismul inca are resurse sa se lupte cu "invadatorii". In acest caz
boala se vindeca, insa dureaza mai mult, decat in mod normal – e acea raceala
usoara, care nu mai trece odata .
2. Organismul nu reuseste sa
castige lupta cu “invadatorii” si organismul ajunge sa ramana infectat de
anumite microorganisme pe care sistemul
imunitar, nu le va mai ataca.
Ar mai fi si a treia solutie:
moartea – cand organismul nu face fata provocarii cu infectia, iar febra sare
la peste 42°C.
Pe langa aceste efecte nedorite,
medicamentele prescrise de doctori au si ele o serie de efecte daunatoare
asupra organismului, despre care pacientii sunt mult prea rar informati (de
obicei nu sunt deloc informati). Bineinteles ca in industria farmaceutica, exista mai multe medicamente impotriva racelii, care au efecte secundare
daunatoare, insa noi ne vom ocupa doar de cele comune.
Efectele secundare ale
medicamentelor
* Paracetamolul (acetoaminofenul
-substanta activa):
- In primul rand, cand vorbim de
febra, el nu face decat sa prelungeasca boala suprimand mecanismul natural al
febrei.
- In al doilea rand, a fost
publicat un studiu care a demonstrat faptul ca paracetamolul suprima
activitatea anticorpilor, in lupta cu organismele patogene, facand ca boala sa
dureze mai mult.
- In al treilea rand afecteaza
ficatul, generand insuficienta hepatica. In SUA se inregistreaza in medie 450
decese pe an din cauza insuficientei hepatice, generate de excesul de paracetamol.
Mai mult decat atat, asocierea paracetamolului cu alcoolul, dubleaza riscul de
infuficienta hepatica.
-
Afecteaza rinichii. Statisticile arata ca 15% din persoanele care fac
dializa, au ajuns in aceasta situatie din cauza efectului pe care paracetamolul
si aspirina l-au avut asupra rinichilor lor.
- Creste riscul de astm, deoarece
scade cantitatea de glutation (GSH) din organism – un antioxidant care se
gaseste in tesutul plamanilor si are rolul de a proteja plamanii.
- Creste riscul de hipertensiunie.
In urma unui studiu pe 8 ani, realizat pe 80.o00 femei sanatoase (intre 31 si
50 ani), s-a demonstrat ca femeile care au luat medicamente cu continut de
acetaminofen si ibuprofen mai mult de 22 zile pe luna, au avut un risc de
hipertensiune 86% mai mare decat femeile care nu luau deloc aceste medicamante.
* Ibuprofenul – substanta activa
din unele medicamente impotriva racelii
- Intr-un studiu facut timp de 10
ani pe 114.000 de femei sanatoase (intre 22-85 ani), in vederea identificarii
factorilor care contribuie la cancerul de san s-a constatat ca 2400 de
femei au facut CANCER la san, in aceasta
perioada. In urma investigatilor oamenilor de stiinta, a reiesit ca
administrarea zilnica de ibuprofen pentru 5 ani a crescut cu 50% riscul de
cancer, in comparatie cu femeile care nu luau. In cadrul aceluiasi studiu, a
reiesit ca femeile care au consumat aspirina zilnic pentru minim 5 ani, aveau
un risc cu 80% mai mare de a dezvolta cancer la san triplu negativ, decat
femeile care nu consumau aspirina regulat.
- La fel ca paracetamolul,
supradoza de ibuprofen, intoxica ficatul crescand riscul de insuficienta
hepatica si icter.
* Aspirina
Desi este mai rar prescrisa
impotriva racelii decat cele de mai sus, oamenii nu ezita sa ia aspirina cand
sunt bolnavi sau cand simt orice alt tip de durere. Se pare ca oamenii au uitat, ca atunci cand iau aspirina, au de a face cu un medicament si nu cu o bomboana.
Iata ce ne arata studiile despre aspirina:
- Suprima capacitatea globulelor
albe de a distruge microbii.
- Este asociata cu Sindromul
Reye, in special la copii sub 21 de ani.
- Creste cu 27% riscul de a face
ULCER, cel putin asa sustine un studiu facut la Wester Sydney University, facut pe 187 pacienti care consumau intre 57
si 325 miligrame de aspirina pentru cel putin o luna.
* Antibioticele
Antibioticele sunt un real PERICOL
pentru sanatate, iar inconstienta cu care sunt consumate de oameni, este de-a
dreptul uimitoare. Este interesant ca nici multi medici de familie nu au nici o
rezerva, in a prescrie antibiotice chiar si atunci cand NU este cazul. Va vine
sa credeti sau nu, unii medici prescriu antibiotice preventiv, chiar daca la in
acel moment nu exista infectie bacteriana puternica in organism care necesita
antibiotice, ci e infectie cu virus. Daca am ajuns sa luam antibiotice pentru
rosu in gat, mai avem putin si le luam direct cand suntem sanatosi, vezi
Doamne, pentru a preveni imbolnavirea.
Totusi, in cazul in care mai sunt
oameni care nu sunt constienti de pericolul antibioticelor, urmariti cateva din
modurile in care antibioticele afecteaza
sanatatea:
- Dezechilibreaza flora
intestinala, deoarece omoara bacteriile benefice (probiotice) din intestin si
incurajeaza dezvoltarea florei patogene, din care face parte si ciuperca
Candida Albicans. De la acest dezechilibru si de la infectia cu Candida, poate
aparea o intreaga gama de afectiuni: de la intestin iritabil pana la CANCER. Mai multe despre acestea gasiti in
articolul despre “Candidoza sau Sindromul Antibioticelor”(<-click).
- Distrugerea sistemului
imunitar, ca urmare a dezechilibrarii florei intestinale – care este de fapt
pilonul de baza la imunitatii.
- Prin administrarea
antibioticelor pentru cea mai mica infectie bacteriana (care nu necesita
antibiotice insa zicem c-o preventiv sa nu se agraveze raceala) vom face ca
bacteriile sa devina rezistente la antibiotice, iar urmatoarele imbolnaviri vor
fi din ce in ce mai severe si chiar daca vom lua atunci antibiotic, ele nu vor
mai avea niciun efect, deoarece bacteriile au dezvoltat rezistenta.
- Un studiu realizat pe 3
milioane persoane in 2008 a demonstrat ca persoanele care iau de 2-5 ori pe an
au un risc cu 27% mai mare de a face cancer, in timp ce persoanele care iau de
mai mult de 6 ori pe an antibiotice au un risc cu 37% mai mare de a face cancer
decat persoanele care nu iau antibiotice.
(Daca “cineva” imi recomanda sa
ma indop preventiv de medicamente cand abia am febra 38 grade de la o
raceala, ca sa nu urce mai tare… ii
recomand si eu lui, sa ia antibiotice inca de pe acuma – tot asa preventiv, ca
nu cumva sa faca febra. Cam asta ar fi principiul ).
Asadar, probabil va intrebati…
Ce fac cand am febra ?
Dupa cum am mai spus, freba este
un mecanism natural de aparare al organismului care ne ajuta sa luptam
impotriva invadatorilor. Ea este “prietena sanatatii noastre” si trebuie sa ne
folosim de ea cat mai intelept cu putinta pentru a ne pastra o stare de
sanatate cat mai buna.
Poate febra sa ne faca rau?
Orice s-ar intampla, NU trebuie
sa uitam niciodata ca febra poate fi mortala, insa nu cand este sub 40 grade.
Doar cand infectia persista si febra trece peste pragul de 40 grade, ea devine
periculoasa si este necesar sa intervenim cu medicamente pentru a o scadea.
INSA cand aceasta este sub 40 grad (cum este in majoritatea cazurilor) ea este
un mecanism natural de VINDECARE al organismului.
Totusi, ce TREBUIE sa facem cand
avem febra?
In primul rand este absolut
necesar ca febra sa fie foarte atent
SUPRAVEGHEATA, deoarece cand urca peste 40 grade ea reprezinta un pericol
pentru sanatate si este necesar sa se intervina cu medicatie.
Pana atunci insa avem la indemana
o gramada de tratamente 100% naturale si fara efecte secundare, care ne ajuta
sa facem fata cu brio racelii. Iata care sunt acestea:
Tratamente naturale impotriva
racelii
Tot ce trebuie sa facem este sa
ajutam organismul sa-si desfasoare cat mai bine procesele naturale de
autovindecare, adica sa cream conditiile perfecte pentru ca sistemul imunitar
sa lucreze eficient. Asadar principala arma pe care ne vom axa impotriva
bolilor este sistemul imunitar.
I. Dieta – sau tratamentul prin
alimentatie
“Medicamentul sa-ti fie hrana, si
hrana sa-fi fie medicamentul” – spunea Hippocrat – parintele medicinei – acum
aproximativ 2500 ani. Asadar, la fel ca pentru toate bolile, tratamentul
racelii se porneste in primul rand de la DIETA.
a) Eliminarea zaharului din dieta
…cel putin pe perioada bolii.
Principala problema in ceea ce
priveste carbohidratii simpli (zahar, glucoza, fructoza, galactoza etc – noi le
voi numi generic pe toate “zahar”), este ca suprima drastic activitatea
sistemului imunitar:
- Scade cu 50% eficienta
celulelor macrofage – cele responsabile pentru mecanismul de fagocitoza
(procesul prin care globulele albe “mananca” organismele patogene – bacterii
visursuri, sau fungi)
- Urca nivelul de insulina din
sange, iar acest lucru inhiba secretia hormonului de crestere (GH) – care este
strans legat de buna functionare a sistemului imunitar.
- Scade cu 40% capacitatea
tuturor leucocitelor de a omori microbii.
- Hraneste organismele daunatoare
din intestin (flora de putrefactie) si in acelasi timp omoara “bacteriile
bune”(probiotice), lucru care duce la scaderea imunitatii.
Zaharul dauneaza si persoanelor
sanatatoase slabindu-le imunitatea, insa este cu atat mai daunator persoanelor
deja bolnave. Astfel ca el nu ar trebui consumat in exces nici de cei
sanatatosi, si cu atat mai putin de cei bolnavi.
Din aceste motive, pe perioada
cat suntem bolnavi ar fi bine sa incercam sa reducem consumul de carbohidrati,
insa mai ales cantitatea de carbohidrati simpli si cu index glicemic mare
(zahar, glucoza, fructoza, dulciuri, prajituri), deoarece acestia se absorb
mult prea repede si dezechilibreaza sistemul imunitar. Totusi pentru a ne
asigura necesarul de carbohidrati pe perioada bolii putem consuma carbohidrati
complecsi, care se absorb lent si nu sunt dezechilibreaza sistemul imunitar
(paine, legume, cereale, leguminoase etc).
Asadar, pe perioada racelii vom
avea o dieta:
- Fara zahar, dulciuri, prajituri
sau ciocolata.
- Fara sucuri (mai ales ca unele
bauturi “racoritoare” contin 7 lingurite de zahar la 250ml)
- Fara exces de fructe dulci –
contin fructoza si de aceea ar fi bine sa nu exageram cu ele in timpul racelii.
Bineinteles ca cele sarace in fructoza (cum e LAMAIA) sunt chiar recomandate.
b) Consumul de alimente bogate in
vitamine si minerale
In lupta cu “invadatorii”
organismul face o risipa de energie si nutrienti, in special de vitamina C. De
aceea noi trebuie sa optam pentru o dieta cat mai bogata in vitamine si
minerale.
1) Vitamina C
Vitamina C este esentiala,
deoarece sistemul imunitar are nevoie o cantitate mare pentru a functiona, iar
celulele sistemului imunitar (leucocitele) au nevoie de 4 ori mai multa
vitamina C decat o celula normala. Din acest motiv vitamina C este esentiala pe
parcursul bolilor, iar cand spun vitamina C ma refer la cea din ALIMENTE si nu
la cea din PASTILE.
Acid ascorbic versus
Vitamina C
Suplimentele (pastilele) de
vitamina C contin in general doar acid ascorbic, totusi pe eticheta scrie
vitamina c.
Pe de alta parte, vitamina C provenita
din alimente este formata din: Rutina, Bioflavonoide, Factorul K, Factorul J,
Factorul P si Acid Ascorbic.
Asadar, vitamina C din suplimente
NU este aceeasi cu vitamina C din alimente(acest principiu e valabil si pentru
alti nutrienti). Iata care sunt cele mai importante surse naturale de vitamina
C:
(Necesarul zilnic de vitamina
C pentru un om sanatos este de 60 mg)
2) Zincul
Alaturi de vitamina C, zincul
este in esential pentru buna functionare
a sistemului imunitar si are de asemena si proprietati antioxidante. Daca
vitamina C este denumita metaforic “vitamina imunitatii” , zincul poate fi
considerat “minerala imunitatii“ .
Zincul joaca un rol important
atat pentru prevenirea infectiilor la oamenii sanatosi (prin mentinerea
imunitatii puternice), dar este cu atat mai important in timpul febrei cand
sitemul imunitar este suprasolicitat. Totusi supradoza de zinc, care apare cand
se administreaza doze de peste 150 mg pana la 450 mg zinc, poate fi periculoasa
pentru sanatate, motiv pentru care este indicat sa ne axam pe sursele naturale
de zinc in defavoarea celor artificiale, adica sa ne axam pe ALIMENTELE bogate
in zinc mai degraba decat pe suplimente. Mai mult decat atat, sursele de
naturale de zinc au o biodisponibilitate mai mare decat zincul din suplimente –
adica este absorbit mai bine si organismul se poate folosi mai eficient de el
(la fel se intampla cu majoritatea nutrientilor proveniti din surse naturale,
in comparatie cu cei proveniti din suplimente).
Iata care sunt principalele
alimente bogate in zinc:
(Necesarul zilnic de zinc pentru
un om sanatos este de 15 mg)
* Alimente bogate in antioxidanti
Pe langa alimente care contin vitamina C si zinc, ar fi bine sa consumam
alimente bogate in ceilalti ANTIOXIDANTI (vitamina A, Vitamina E, Co. Q10,
Luteina, Licopen, Seleniu, Cisteina, Zinc etc.)
- substante care apara organismul impotriva radicalilor liberi si sustin
activitatea sistemului imunitar.
In ceea ce priveste asimilarea
necesarului de antioxidantii, cea mai buna alegere o reprezinta salata de legume.
Alimentatia pe timp de raceala e
bine sa fie zilnic cel putin o salata de legume (minumim 5 sortimente de
legume), fiind o sursa excelenta de antioxidanti – care ne vor intari sistemul imunitar pe
perioada bolii. Desi antioxidantii se gasesc si in fructe, ar fi bine sa nu
exageram cu ele, ci sa optam pentru antioxidantii din legume, deoarece excesul
de fructoza nu este benefic pe timp de boala.
c) Consumul de apa – cel putin 2
litri pe zi.
In timpul luptei cu infectiile
corpul traspira mult si pierde multa apa, riscand sa se desihrateze. Pe langa
asta, persoanele care au febra nu mai percep atat de bine senzatia de sete. De
aceea trebuie sa consumam suficienta apa chiar daca nu resimtim foarte tare
senzatia de sete.
Atentie: Se consuma minimum 2
litri APA, si nu 2 litri de LICHIDE, deoarce si bauturile ”racoritoare” si “vodca” sunt lichide, insa
ele nu ne vor ajuta sa ne sa ne
vindecam.
d) Folosirea alimentelor si
plantelor cu efecte antimicrobiene
* Usturoiul si Ceapa:
Usturoiul este considerat de
catre unii specialisti ca fiind “Regele Alimentelor”, din cauza efectelor
vindecatoare miraculoase pe care le are.
Substanta activa numita ALICINA
(care se gaseste in special in usturoi, dar si in ceapa) are un efect
antibacterian, antiviral, antiparazitar si antifungic natural, ajutand organismul in lupta cu “invadatorii”, fara a avea efecte daunatoare (cum au
antibioticele sau alte medicamente de sinteza). Pe langa acestea, usturoiul si
ceapa au si alte efecte benefice printre care: scaderea colesterolului
“rau”(LDL), scaderea hipertensiunii, subtierea sangelui, si nu in ulltimul rand au efect antioxidant
(protejeaza impotriva radicalilor liberi).
Atentie: aici vorbim de usturoiul
consumat crud si nu de usturoiul din capsule.
* Propolisul:
La fel ca usturoiul este un
antibiotic si antiviral natural. Pe langa acestea,
porpolisul intareste
sistemul imunitar prin stimularea producerii de globule albe. Mai mult decat
atat, studiile arata ca propolisul are efect antiinflamator, antialergic, si nu
in ultimul rand, efect antitumoral (anti-cancer) provocand moartea celulelor
canceroase fara a le afecta pe cele sanatoase.
* Echinaceea
Intareste sistemul imunitar prin:
- stimularea fagocitozei
(procesul prin care fagocitele “mananca”
organismele straine care au invadat
corpul)
- cresterea eficientei
limfocitelor in lupta cu organismele patogene
- cresterea numarului de celule T
(sau limfocite T)
- si nu in ultimul rand, creste
cantitatea de interferon, interleucina, immunoglobulina si alte substante care
participa la buna functionare a sistemului imunitar.
Alte plante eficiente impotriva
racelii, care se pot administra sub forma de tincturi sau ceaiuri:
* Musetelul
* Mugurii de pin
* Cimbrul
* Ghimbirul
* Sovarful (aka. oregano) etc.
Atentie: desi alimentatia
reprezinta componenta principala a vindecarii, nu trebuie sa ne fortam sa
mancam decat atunci cand simtim nevoia, deoarece organismul este oricum slabit,
iar indoparea fortata cu mancare nu face decat sa inrautateasca situatia.
II. Tratamentul non-alimentar
a) Somnul si odihna
Este esential pe timpul racelii
sa ne odihnim pentru a crea conditiile perfecte organismului in lupta cu
organismele invadatoare.
Mai mult decat atat somnul
reprezinta un mecanism natural de autovindecare al organismului. In timpul
somnului celulele stricate sunt inlocuite, iar neuronii afectati trec printr-un
proces de reparatie. Mai mult
decat atat, un somn odihnitor asigura buna
functionare a sistemului imunitar. Pe de alta parte lipsa somnului are efecte
devastatoare asupra sistemului imunitar si respectiv asupra sanatatii generale
atat la oamenii sanatosi, si cu atat mai mult la cei bolnavi.
Este important ca locul unde ne
odihnim sa fie bine incalzit, astfel incat corpul sa nu piarda multa caldura –
pentru ca activitatea sistemului imunitar sa se desfasoare cat mai eficient.
b) Expectorarea mucusului
Cu totii stim ca atunci cand
suntem bolnavi apare un exces de mucus la nivelul nasului si gatului, lucru
care nu demonstreaza altceva decat sa sistemul nostru imunitar functioneaza
foarte bine.
De ce se formeaza un exces de
mucus cand suntem bolnavi?
Din doua motive simple:
1. Pentru a elimina organismele
patogene si germenii ajunsi la nivelul foselor nazale sau la nivelul
laringelui. Astfel prin eliminarea de mucus corpul practic scapa de diferite
organisme patogene si de alte substante
straine ajunse la nivelul foselor nazale – acesta este de asemenea un
proces natural de autocuratire pe care n-ar trebui sa-l impiedicam cu diferite
medicamente si picuri.
2. Pentru ca atunci cand sistemul
imunitar se lupta cu organismele invadatoare, creste secretia de mucus in intreg
organismul, deoarece imunitatea functioneaza mai bine in acest fel. Asadar
cresterea secretiei de mucus de la nivelul nasului este si o dovada ca sistemul
imunitar este pus pe treaba.
Pe langa acestea se poate
intampla sa ne curga nasul cand nu suntem bolnavi, aceasta se intampla fie din
cauza alergiilor, fie din cauza ca anumiti germeni au intrat in fosele nazale
si e nevoie sa fie eliminati sau pur si simplu din cauza frigului, deoarece
frigul inhiba activitatea anumitor
celule de la nivelul nasului care are drept urmare eliminarea de mucus pana in
momentul in care intram din nou la caldura.
Este ciudat cum toti oamenii se
enerveaza si incearca sa-si opreasca curgerea nasului prin diferite picaturi,
in conditiile in care aceste este un mecanism natural de curatare a
organismului – pe care nu ar trebui sub nicio forma sa-l suprimam.
Ce trebuie totusi sa facem?
Se ne suflam nasul ori de cate
ori este infundat pentru a ajuta eliminarea diferitelor bacterii de la nivelul
nasului si sa scuipam mucusul pe care-l expectoram cand tusim – in niciun caz NU trebuie sa-l inghitim. In
acest fel, procesele de detoxifiere de la nivelul nasului si gatului se vor
desfasura natural si armonios.
c) Stabililizarea nivelului de
Vitamina D din corp
Vitamina D este un stimulent
foarte puternic al sistemului imunitar, fiind implicata in producerea a 200 de tipuri de peptide antimicrobiene
(componete ale sistemului imunitar care eu rolul de a lupta cu infectiile) – e
si motivul pentru care ne imbolnavim mai rar vara.
De unde luam Vitamina D?
Avem 2 surse principale:
1. Din expunerea la soare.
Vitamina D se formeaza la nivelul pielii prin expunerea la soare pentru 15-20
de minute, insa inceteaza indata ce pielea se inroseste(se arde). De aceea este
indicata expunerea scurta la soare(cel putin a
mainilor si picioarelor) atunci cand avem probleme cu raceala, insa
trebuie avut grija ca nu cumva pielea sa se arda.
2. Daca este iarna si nu avem
parte de soare, cea mai buna sursa de vitamina D este PESTELE (in special tonul
si somonul, dar si alte specii). Din acest motiv ar fi indicat sa consumam si
putin peste pe perioada cand suntem raciti pentru a stimula activitatea
sistemului imunitar.
Atentie: Suplimentele de vitamina
D administrate in exces face mai mult rau decat bine, motiv pentru care ar fi
bine sa nu se consume decat, daca ne supraveghem atent nivelul de vitamina D
din organism(prin analize) – pentru ca nu cumva sa ajunge la supradozaj.
d) OPTIONAL: “Leacurile babesti”
Cu totii stim ca atunci cand ne
imbolnaveam la tara, bunica avea mereu cate un leac miraculos prin care ne
vindecam de raceala, fara sa fi pus in gura vre-un medicament artificial. Chiar
daca multe dintre ele s-au pierdut de-a lungul timpului, inca mai exista o
multime de leacuri-populare impotriva racelii. Iata cateva dintre ele:
Asadar sa recapitulam:
Pe perioada racelii…
1. Eliminam total zaharurile
simple din dieta (zahar, dulciuri, sucuri).
2. Consumam salate si alte
alimente bogate in vitamine si minerale (in special vitamina C si zinc).
3. Consumam alimente si plante
antibacteriene: usuroi, ceapa, propolis, echinaceea, musetel cimbru etc..
4. Ne asiguram odihna necesara.
5. Eliminam acumularile de mucus
din nas si gat.
6. Ne asiguram necesarul de
Vitamina D.
7. Optional: incercam “Leacurile
babesti” pentru a grabi vindecarea.
Sanatate!
sursa:http://www.vindecator.com/trateaza-raceala-100-natural/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu