joi, 26 ianuarie 2017

METODE SIMPLE PENTRU ELIMINAREA STRESULUI-89-

89. AMINTESTE-TI CĂ STRESUL ESTE O ATITUDINE...

Bună dimineața, dragilor prieteni,
Bună dimineața liniște, gânduri frumoase,

Știm cu toții ca in cele mai multe situatii , noi oamenii ne simtim acum agresati de foarte multi factori, fie de natura sarcinilor la serviciu, fie de natura financiara, fie datorită numarului mare de informatii si a schimbarilor foarte rapide de la o zi la alta.
Știm ca exista doua fațete ale stresului, una acuta, cealaltă cronica.
La inceput  apare alerta, alarma, dar pentru timp scurt, in care organismul isi poate asigura singur homeostazia.
Cand stresul devine cronic, e ca o picatura chinezeasca, iar capacitatile de adaptare ale organismului sunt depasite. Desi stresul nu este foarte intens, dar fiind zilnic cu un  program dificil de munca, o situatie grea, suparatoare in familie, o lipsa a banilor, apare sindromul de epuizare totala, de ardere. Atunci cand persoana nu mai este motivata, cand nu mai are energie,  este momentul in care, stresul devine o problema de sanatate.
In urma stresului cronic, sustinut poate aparea astenia, oboseala cronica, depresia, scad functiile intelectuale, concentrarea, apare izolarea afectiva si fizica fata de ceilalti, de membrii familiei, apar si tulburarile somatice. Cel in cauză nu mai are timp sa se alimenteze, apar probleme digestive, cardiovasculare, dermatologice. Oamenii ajung foarte greu la psiholog sau la psihiatru. De obicei merg la medicul de familie, care recomanda in primul rand un set de analize complet. Pacientul se "îndoapă"  cu medicamente si fel de fel de investigatii medicale, dar nu depisteaza cauza.
Poziția noastră in lupta pentru eliminarea stresului, trebuie sa arate o educație ferma.

Este necesara o schimbare mai profunda in gandirea noastra in ceea ce priveste atitudinea in general. Este necesara dezvoltarea conceptiei despre lume in general, despre valorile umane, materiale. Existenta trebuie sa se schimbe putin, pentru ca in principiu, noi oamenii ne-am obisnuit sa ne autoevaluam si sa evaluam si pe altii dupa ceea ce fac si dupa ceea ce au. Apare lupta necontrolată, in permanenta goana dupa performanta, sa facem sau sa profitam cat mai mult, sa avem cat mai mult, sa ne comparam cu ceilalti, desi nu totdeauna corect si obiectiv, crezând ca acesta este motorul principal al vietii. Abia atunci cand incepem sa intelegem ca, de fapt, valoarea vietii consta in ea insasi si ca este important sa traim, sa experimentam fiecare situatie in viata, ca trebuie periodic sa ne oprim si ne revizuim mai atent atitudinea. Cat timp contextul exterior nu poate fi schimbat, trebuie sa stam si sa privim in noi insine, sa mutam locul de verificare si control, in interiorul nostru.  E absolut necesar sa ne gandim care e de fapt sistemul de valori al nostru, al fiecaruia, sa stim ce ne dorim de fapt de la viata, care este menirea , care este atitudinea care ne da un echilibru fizic, psihic si social, cand fiecare ne simtim cel mai bine, ce am putea face ca sa ne simtim mai bine. In principiu, cand atentia majora este mutata in interior, se gasesc solutiile de rezolvare, de echilibru.
Impartasiti-va îngrijorările cu un membru al familiei, unui prieteni care aveți încredere.  
In urma studiilor specialistilor, aflăm ca sprijinul oferit de cei dragi, constituie in marea lor parte, o ocrotire împotriva tulburărilor ce pot fi asociate stresului. Un proverb spune ca un prieten adevărat iubește tot timpul , devenind chiar ca un frate care s-a născut pentru ziua necazului "... Trebuie sa evitam sa creem tot felul de scenarii, unele chiar catastrofale, fara nici un fundament. 
Un astfel de mod de gândire ne epuizează afectiv, iar toate temerile sa nu se întâmple niciodata. Este mult mai bine, să nu ne ingrijoram , să trăim mereu in temeri, frici, incertitudini, pentru ca fiecare zi, fiecare clipa este altfel, putând sa ne aducă îngrijorări sau din contră, soluții de rezolvare. In situația in care încrederea noastră in cei apropiați, prieteni, este scăzută sau inexistenta din diferite motive, ne poate ajuta credință. 
Sfantul Petru, spune: "Aruncaţi-vă toate îngrijorările asupra lui Dumnezeu, pentru că el se interesează de voi". Dumnezeu, prin rugăciunea noastră, prin credință noastră, ne oferă pacea, liniștea interioara, iubirea si sprijin in orice clipa de disperare, de necaz.
Stresul este de fapt un comportament sau o atitudine care nu am reușit sa o aliniem la cerințele, situațiile sau schimbările survenite din exterior.
Stresul trebuie privit ca o parte normala a vietii, care ne ajuta sa ne dezvoltam si sa crestem, insa doar in momentul in care ne impulsioneaza, ne da forta sa realizam ceea ce ne propunem. 
In principiu, noi interacționam cu exteriorul, cu lumea, in funcție de modul nostru de gândire, de experientele de viață, pe care am reușit sa acumulam, de credință si convingerile noastre, de multe ori limitate, preluate inconștient de la cei care au insemnat ceva pentru noi, de valorile noastre. 
Stresul este de fapt o reactie la un stimul extern, iar raspunsul nostru  este pana la urma o chestiune de atitudine / personalitate si care ne afecteaza in mod individual si diferit pe fiecare.
Sa incercam o definitie a stresului :
Stres= Ingrijorari zilnice, legate de aspectele vietii (loc de munca, relatii, copii, situatie financiara, modul de abordare, de intelegere, etc.)
Stresul permanent, de grad ridicat cauzeaza reale probleme de sanatate, daca nu avem capacitatea sa ne adaptam situatiilor dificile. Simtim  ca uneori ne este greu sa ne concentram, incat cu greu mai gasim rezolvari la sarcinile noastre curente, simtim iritare si nervozitate fata de situatii banale, ne pierdem rabdarea si rabufnim precum un vulcan, inima ne bate uneori cu putere, transpiram mult, avem insomnii, dureri de cap, suntem demotivati si fara chef , chiar si fata de activitatile care inainte ne faceau placere. 
Toate acestea, înseamnă stres si implica schimbarea de atitudine  in mod pozitiv. Totul în viață tine de atitudine, de percepțiile noastre si a modului de abordare, de acțiunile noastre, de convingeri si de fermitatea, cu care abordam fiecare caz, problema, eveniment sau întâmplare.
Pornind cu convingerea ca numai un mod de gândire pozitiv, de încredere in gândirea si fortă noastră, fara sovaire, totul capătă o rezolvare.
Sa ne păstram încrederea in noi, in cei dragi, familie si prieteni, credința, sa aducem Pacea, Lumina, Liniștea in suflet, iubirea necondiționată, fără limite si stresul nu ne poate tulbura liniștea. 
Va imbratisez cu toată dragostea, prețuirea si prietenia, cu speranta ca macar puțin din cele scrise va pot folosi.
Cu mult, mult, mult drag si dor,

" bătrânul prieten ", Petre.

Articol scris de Petru Hinda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu