luni, 16 ianuarie 2017

METODE SIMPLE PENTRU ELIMINAREA STRESULUI-80-

80. JOACA-TE CU UN COPIL...


Bună dimineața, prieteni dragi,

Tema de astăzi este " foarte dificila", dar atât de frumoasă, încât ma aflu intr-un impas. Motivul este unul care ma bucură, dar in același timp ma încearcă un oarecare regret.  Jocurile "cu un copil", se apropie de sfârșit... 
După antrenamentul de zeci de ani, cât au crescut surorile mai mici, fiica mea si apoi nepoțica, am adunat multa experienta, benefică, ajutându-ma pe mine, dar sigur si pe Voi, să rămânem cu sufletul de copil, plin de inocență...
Răscolit de amintiri, îmi amintesc anii copilăriei si unul din incidentele neplăcute, dar care nu a avut implicații majore. Făcusem bărcuțe de hârtie si eu le lansam la apa, iar surorile mai mici, le recuperau, înainte de a intra sub un pod. Întâmplarea neplăcută a fost ca Alexandra, sora mea cea mai mica, a călcat intr-un ciob de sticlă taindu-se puternic in talpă. Se pare ca am inceput cu stângul, jocurile copilăriei, dar timpul le-a aranjat pe toate. Știm cu toții că atunci când suntem părinți, timpul se pare că nu este suficient, pentru a acorda suficientă atenție copilului, sau să fi fost de vina faptul ca posibilitățile erau mai puține. Dar nici atunci, nu uitam sa ne jucam... Ca să nu repet jocurile, voi scrie, enumerând pe cele folosite la fiica, dar si la nepoțica mea , adăugând mult mai multe... Cu siguranță copii fiind, nu ne amintim câte haine sau ce mâncare am consumat, dar nu uitam vreodata joaca.
O să încerc să îmi amintesc câteva dintre jocurile practicate ca parinte , ca bunic, ca prieten...
1.) Cred că toți, am povestit, am inventat povesti ,  am reluat din poveștile bunicilor sau părinților noștri.
2.) Alergam prin ploaia de vara desculți, țopăind in bălțile ceva mai mari, chiar cu mai mult noroi.
3.) Culegeam flori sau frunze din parc, in functie de sezon,
4.) Făceam desene pe hârtie si pe asfalt, apoi jucam șotron.
5.) Confectionam diverse figurine, din resturi de carton, cioburi de sticla, pietricele adunate de pe malul apei, din scoicile de la mare...
6.) Având un câine, ne îngrijeam de el, făcând curățenie, hranindu-l sau jucandu-ne cu pui nou născuți.
7.) Plimbări prin parc, pe jos, cu bicicleta, folosind toate aparatele din parc pentru fortificarea musculaturii, concurând, sa vedem cine este mai bun, mai puternic. Pierdeam foarte des… Erau de regula mai bune decât mine.
8.) Jucam fotbal, jocul preferat al fiicei mele si pierdeam des, dar câștigam cate o lovitura, mai multe, alergam sa vedem cine  aleargă mai bine si ma împiedicam, cădeam si pierdeam.
9.) Făceam baloane de săpun, ne jucam de-a v-ati-ascunselea prin parcul copiilor, ne rătăceam in sala oglinzilor, in labirinturile de verdeață.
10.) Când vremea nu era favorabila, in casa ne jucam “Nu te supăra frate”, Țintar, am învățat șah, table, făceam trasee pe hârtie, spunând ca e o harta pe unde mergem cu mașina, in diverse parcuri, locuri de joaca, sa vedem pereții cu graffitii, etc.
11.) Când era mai mică, ne jucam in nisip, construind castele, tunele in nisip, ca cele din Transfăgărășan, pe unde trecusem in drumul spre ceilalți bunici, din partea tatălui.
12.) Vara, când soarele dogorea prea tare, puneam apa in bazin, bălăcindu-ne cu prietenii, apoi o lupta folosind pistoale cu apa,
13.) Asamblam construcții de tip lego, puzzel, avioane de hârtie, diverse obiecte din hârtie, origami.
14.) In casa am confecționat tiroliană improvizată din fel de fel de cabluri, pentru ca păpușile sa își înfrângă teama.
15.) Ajungând intr-un parc unde era o mini tiroliana, ne-am testat curajul, ca mai târziu, ajungând la Sinaia sa exploatam o tiroliana adevărata.
16.) Am condus mașinuțe electrice in parcuri...
17.) In curtea bunicilor din Bărbulețu, am aprins foc de tabără, încropind si un picnic cu grătare, cu.multi copii, rude sau vecini.
18.) Având binoclu, luneta, in timpul serilor frumoase admiram stelele, învățând constelațiile, urmărind lumina pâlpâinda a avioanelor, a stelelor...
19.) Iarna, profitând de zăpadă am făcut om de zăpadă, ne-am bătut cu bulgări  Multe altele sunt posibilitățile, dar timpul trece, noi creștem si schimbam jocurile, cu cele practice...
20.) Plantam flori, copăcei, ii îngrijim, culegem fructele crescute in ei...
21.) După scrisorile trimise in timp lui Moș Crăciun, Iepurașului, acum confecționeaza si scrie felicitări pentru toți.
22.) Desi inca nu este vârsta corespunzătoare, sa conducă cu adevărat mașina, a învățat toate comenzile si foarte multe semne de circulație.
23.) Având o pasiune pentru cunoaștere, citește si ne provoacă sa concuram cu jocuri diverse : fazan, “flori-fete sau băieți”, actori sau actrițe, muzica sau cântăreți, înghețată, ciocolată, etc. Nu mai exista secrete in folosirea tehnicii IT, cursuri de actorie, muzica, baschet si alte sporturi... Aproape săptămânal in weekenduri, se întâlnesc prietenii si părinții, merg la filme, spectacole,etc.
Viața are cursul ei, grupurile de prieteni încep să se consolideze, împreună fac pregătire pentru clasele de excelență, unde își doresc sa fie împreună.
Așteptam primăvara, vara, sa putem străbate din nou dealurile, munții, sa vizitam noi parcuri, noi muzee, noi locuri din țară necunoscute încă. Totul devine mai frumos, atunci când dorința de cunoaștere este mai mare, atunci când grupurile de prieteni cresc, când dorințele si împlinirile sunt majore.
In speranta ca experienta noastră, iubirea fara margini, pacea si liniștea sufleteasca sa ne facă mai buni, mai înțelegători , mai dornici de a ne menține in forma maximă, bucurandu-ne de fiecare clipa, in care vedem cum copii, nepotii cresc...
Va imbratisez cu toată dragostea, prețuirea si prietenia, va doresc zile minunate alaturi de cei dragi... Si inca o data va spun, viata fara stres este o viata in care, ne bucuram ca niste copii, dar si impreuna cu bogatia vietii, copiii.


Cu mult, mult, mult drag, al vostru prieten,... Petre.

Articol scris de Petru Hinda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu