miercuri, 1 februarie 2017

METODE SIMPLE PENTRU ELIMINAREA STRESULUI-95-

95. DORMI DESTUL... 


Bună dimineața, prieteni dragi,

De când eram mici, bunicii, părinții ne spuneau amenințător faptul, ca daca nu dormim, nu mai creștem si rămânem mici. Era o modalitate de a ne ajuta să ne dezvoltam normal. Știm cu toții ca multe probleme de sănătate, sunt generate sau asociate cu lipsa somnului.
Nu vreau sa contrazic cercetătorii, medicii, specialiștii in nutriție, dar intr-o viață, fiecare dintre noi, am observat o serie de inconveniente, de atitudini, de reacții, de suferințe. 
Multe probleme de sanatate sunt asociate cu privarea somnului sau a lipsei somnului profund, insa tot mai multe studii, arata ca persoanele care nu dorm in mod constant 7-8 ore pe noapte, risca sa moara mai repede, decat cei care au program de somn bine definit
Lipsa somnului, oboseala fizică, psihică, ne produce o serie de stări si de neplăceri.

1.Iritabilitate.
Cand , peste oboseala, nesomn se suprapun o serie de stimuli externi, acestia crează un impact emoțional negativ asupra psihicului, fiind sesizata o iritabilitate sporita.

2. Dureri de cap
In lipsa orelor de somn necesare, in timpul noptii, un procent semnificativ dintre oameni se trezesc cu dureri de cap. Nici in urma cercetărilor, studiilor nu s-a clarificat aceasta asociere.

3. Incapacitatea de a studia si memora ușor, a fost dovedita de multe studii facute asupra grupurilor de elevi, pe categorii de studii. Cei de la protecția muncii din instituții au sesizat aceleași probleme si in rândul adulților, observând deteriorarea memoriei de scurta durată.

4. Dezechilibrul hormonal datorat lipsei somnului afectează un comportament anormal, greoi, o îngrășare nejustificată, care produce o pierdere a controlului asupra cantității si calitatii hranei ingerate. Oboseala cere un aport caloric sporit. Când suntem in mișcare, in aer liber, ardem mai multe calorii decât in somn, dar un somn insuficient nu ne reface.

5. Probleme de vedere
Cu toții am constatat că neodihna influențează negativ vederea, scade acuitatea vizuala, cu cat somnul este mai puțin sau neodihnitor. Imaginile își pierd claritatea sau se dublează, îngreunând rezolvarea problemelor de serviciu.

6. Aparitia afectiunilor cardiace
Odată cu neglijarea somnului, indiferent de motive, efortul creste, inima trebuie sa sporească efortul, pentru ca persoana sa piață face fata. Dacă se suprapune si o alimentație precara sau hipercalorica, tensiunea creste, imunitatea scade, problemele de sănătate se agravează.

7. Aparitia infectiilor
Odată cu scăderea imunității, in organism duce la scăderea posibilității de lupta, împotriva infecțiilor de orice tip.

8. Incetinirea activitatilor
Atunci când organismul își pierde energia, este vizibil efectul negativ al nesomnului. Este lesne de observat conexiunea directa, între lipsa somnului si încetinirea reacțiilor in activitatea persoanei in cauză.

9. Incoerenta in vorbire
Pe lângă efectele enumerate mai sus, oboseala, nesomnul, neodihna influențează si modul de exprimare, apărând incoerenta in vorbire, fapt care in primii ani de viață, poate duce la apariția perioadelor de bâlbâire la copii, distragerea atenției, ceea ce sporește incapacitatea de rezolvare a sarcinilor.

Pentru ca efectele sunt multiple, voi încerca doar sa enumăr unele dintre ele. Pot fi mult mai frecvent sesizate răceli repetate, scăderea eficientei vaccinurilor, probleme gastrointestinale, accidente grave de mașină, diabet, superficialitate in actiune, accentuarea durerilor, probleme de memorare, depresii si in unele situații ducând chiar la moarte...
Este drept că fiecare dintre noi, in timp ne formam anumite obișnuințe, chiar si cu odihna. Nu toți avem nevoie de același timp de odihnă, pentru refacerea energiei pierdute. Făcând sport, mișcare in aer liber, alimentație rațională administrată corect după un program, timpul necesar refacerii este mai scurt.
Un studiu recent privind acest aspect, arată clar ca la un grup studiat, care timp de o săptămână  s-a odihnit mai puțin de 6 ore pe noapte, au fost depistate peste 700 de gene care nu functionau la parametri normali. Nu am pretenția unor cunostinte deosebite in domeniu acesta, ci doar o experienta destul de mare in domenii dificile, cu consum mare de energie, cu necesitatea de a lua decizii rapide, care putea influența negativ sau chiar la pierderea vieții unor oameni, nevinovați.
Va multumesc pentru prietenie, pentru înțelegere, pentru energia pe care mi-o transmiteți.
Va imbratisez cu toată dragostea, prețuirea, prietenia si vă rog să ne unim forțele, energiile pentru a instaura Pacea, Lumina, Liniștea sufletului , intr-o iubire necondiționată  fără limite si o viata fara stres.
Cu mult, mult, mult Drag si Dor, al vostru vechi si nou prieten in fiecare zi.  Petre.

articol scris de Petru Hinda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu