vineri, 3 februarie 2017

METODE SIMPLE PENTRU ELIMINAREA STRESULUI -97-

97. FA COMPLIMENTE OAMENILOR...

Bună dimineața, prieteni dragi,

Tema pe care azi o dezvolt, ma obligă sa fac o " rememorare" a ceea ce am scris cu ceva timp in urmă: " a murit bunul simt ! ". Sau sa spun totusi, ca a fost ingropat de viu?  Chiar nu gasesc o exprimare potrivita, pentru ca eu, totusi, am speranta si credinta, ca bunul simt si omenia, nu au cum sa piara. Sau...hai totusi sa spun, ca este grav bolnav si e nevoie sa ii administram tratament.

Astăzi, trăim o perioadă tristă, in care, privim cu o indolență inegalabilă, lăsând sau chiar încurajând hienele sa sfâșie oamenii ce îndrăznesc, să mai aibă bun simț. S-a uitat elementarele reguli ale omeniei. Unde mai sunt expresiile, pe care le învățam de la înaintașii noștri, indiferent că erau la oraș sau la tara, sa spunem " te rog", " va rog ", " multumesc . ? ". Dorm "ingropate" de aroganta, sfidarea celor care au reușit sa convingă prin minciuna, hoție, sa pună mana pe putere. Păcat ! Mare păcat pentru acest popor. Cum mai putem privi in sufletul nostru, amintirile celor care au murit pentru ca acest pământ, pentru acest neam. Când TOTI se vor răsuci in mormânt, se va produce un puternic cutremur, care sa trezească neamul. Ma gandesc ca va fi prea târziu. 
Oameni buni, prieteni dragi, oriunde va aflați, e ora deșteptării, așa cum spune Imnul, "desteapta-te române ...".
Am crescut cu acest sentiment in suflet, sa ne dorim ca ceilalti sa ne iubeasca si sa ne respecte, dar mai ales sa ne spuna asta. 
Ne intrebam in gand, privindu-ne in oglinda, " oare meritam ? Astazi fiecare lupta pentru el spre a obtine aceste satisfactii, călcând in picioare peste semenii lui. Cum sa facem sa ne ridicăm deasupra celorlalti?  
Totul trebuie sa înceapă de la noi, de la respectul de sine al fiecăruia dintre noi.
Cum mulțumim părinților pentru eforturile, sacrificiile pe care le-au facut sa ajungem mari ? Batandu-ne sa ucigandu-ne parintii , bunicii, apropiații ?
Voi încerca in rândurile următoare, să vorbesc despre un mod de viață normal, așa cum am învățat de la cei ce mi-au fost dascăli, cei ce mi-au dăruit iubire, înțelegere, demnitate, onoare, suflet, convinși ca la fel voi face si eu in drumul meu prin viață. Le multumesc si ii asigur ca nu am uitat si ca nu le voi dezamagi așteptările. 
Din experienta acumulată in mai bine de jumătate de veac, in lucrul cu oamenii, zi de zi, in situații diferite, chiar grele si unele decisive, încerc să va împărtășesc cate ceva. 
Citind cartea lui Dale Carnegie, "Arta de a reuși in viață", am înțeles câteva modele de a ne face plăcuți. Cu toții ne dorim admirație, complimente, dar pentru asta trebuie sa le meritam. Sa nu uitam ca dăruind, totul se întoarce la noi, sub aceeași forma si chiar imbogatit.
1.) Primul gest esențial este sinceritatea. Dacă avem puterea să nu ne mințim pe noi, înseamnă respect de sine si garanția, că fiind egal al oamenilor, nu voi minți pe nimeni. Important este sa știm că, "Ceea ce suntem, contribuie mai mult la fericirea noastră, decat ceea ce avem." - Schopenhauer
2.) Cel mai corect este ca in viață sa nu fim individualiști, sa ne intereseze numai propria soartă. Ca oameni, trebuie sa ne concentram pe colaborarea cu ceilalți, ținând cont de ce vrea celalalt de lângă tine si de nevoile lui. Daca vrem sa fim plăcuți, apreciati, respectați,  tot ce trebuie sa facem este sa le aratam celorlalti ca ii placem, ii respectăm si ii consideram egalii nostri. Atunci, zâmbetul sincer al oamenilor, ne va bucura, ne va da forta de a merge înainte, altfel de ce le-ar pasa altora de tine, daca tie nu-ti pasa de ei?

In cartea sa “Adevaratul sens al vietii”, Alfred Adler spunea: “Individul care nu se intereseaza de semenii săi, este acela care intalneste cele mai mari greutati in viata si care este cel mai periculos pentru societate. Printre aceste fiinte se găsește cel mai mare numar de ratati”.
Repet : daca vrem sa castigam prietenia oamenilor, prima regula pe care trebuie sa o urmam este “Sa ne intereseze sincer de ei!”
Cum sa facem,  sa le aratam celorlalti ca ne pasa de ei? Simplu! 
Raspundem la telefon, pe un ton care sa arate ca ne bucuram de apelul primit. Notam datele de nastere ale celor pe care ii cunostem si de ziua lor, la diferite evenimente in familie, pe cate le cunoastem trimitem un mesaj de felicitare.
Trebuie sa fim atenti in conversatii, la lucrurile care lor, li  se par importante si sa le intelegem, sa le luam in seamă. Sa facem tot posibilul sa ajutam atunci cand aflam ca cineva are nevoie (chiar daca, din modestie nu ne cere in mod explicit ajutorul).
Indiferent cat de buni suntem in ceea ce facem, ce statut social sau profesional important avem, nimeni nu ne va aprecia cu adevarat. daca noi nu apreciem la randul nostru.
3.) Sa întâmpinăm oamenii cu un zâmbet, cu lumina in ochi, in suflet, pe chip. Atitudinea, expresia fetei, este mai importanta decât ceea ce avem si etalam, sfidând, cu titluri, case, mașini, ținute de firma, bijuterii, care nu contează la fel de mult ca  personalitatea, farmecul personal si empatia cu cei multi. Atitudinea rece, asa zis "oficiala", nu înseamă pe nimeni, ba mai mult supără, dezgusta. Nu înseamnă o înjosire dacă salutăm o femeie, de la îngrijitoare la cea mai înaltă poziție socială. 
O femeie este echivalentul Mamei... O icoană a sufletelor noastre. Nu toate femeile sunt din case regale, dar toate ne-au născut, ingrijit si educat.  In relația cu oamenii, trebuie sa dovedim ca suntem la fel, oameni. 
Să întindem mâna, si celor de sus si celor de jos. Nu de murdăria ce o putem lua de pe mâna unui muncitor trebuie sa ne ferim, ci de murdăria sufletului, care poarta nume diverse, îngâmfare, aroganță, sfidare s.a.m.d
Fericirea nu vine din exterior, nu depinde de conditiile de afara, ea este rezultatul atitudinii noastre mentale. 
Multumirea noastra nu vine din ce avem, ce facem sau unde suntem, ea vine din ce gandim!
 Shakespeare spunea : 
“Nimic nu este rau, nimic nu este bun”
 “Gandirea noastra creeaza fericirea sau nenorocirea”.
Fiecare suntem sau ar trebui sa fim mândri, de numele pe care il purtam si pe care ar trebui sa nu il pângărim prin fapte nedemne.
Pentru a nu lungi prea mult aceasta tema, voi mai preciza doar câteva modalități de abordare a unei relații
4. Invata sa asculti cu atentie.
5. Vorbeste despre ceea ce-i intereseaza pe ceilalalti.
6. Fa gesturi si complimente gratuite – fa-i pe ceilallti sa se simta importanti.
7. Adresati-va,  folosind numele fiecaruia  sau titlurile.
8. Celebra cronicara Dorothy Dix scria intr-un articol: “Nu va insurati pana nu ati invatat arta de a face complimente. A flata o femeie inainte de casatorie e o chestie de gust, dar dupa, e o necesitate si o garantie de fericire".
Dale Carnegie, autorul cartii, "Cum sa castigi prieteni si sa influentezi persoane", spune ca numele, este cel mai confortabil cuvant pe care il auzim. Tocmai de aceea, atunci cand e repetat de un interlocutor, tindem sa il simpatizam. Ori de cate ori vom folosi in conversatie titlul sau numele unei persoane, aceasta ne va percepe ca pe cineva apropiat si se va simti in largul ei, abordând totul, cu mult mai multă deschidere.
9. Sa nu uitam sa facem complimente, sincer.
Complimentele plac oricui, atat timp cat sunt sincere. Pe de alta parte, exista si categorii de oameni carora pur si simplu nu le plac complimentele, considerandu-le o forma de linguseala.
Daca ne întrebăm cum sa-i delimitam, aflam ca exista un tipar, dupa care ne putem ghida. Astfel, daca vom complimenta pe cineva cu o incredere in sine ridicata, va percepe remarca, ca pe una sincera si o va aprecia mai mult.
Daca adresam un compliment unei persoane mai suspicioase din fire, neincrezatoare in fortele proprii, ar putea crede ca facem glume.
10. Nu critica. Reproșurile nu se fac public, daca sunt probleme individuale. Toate acestea se abordează individual.
In final, folosind sinceritatea pentru a demonstra empatie, cat si pentru a mari sansele de reusita in cadrul unei negocieri, totul se termina cu bine, eliminand astfel tensiunile si neincrederea, eliminând stresul.
Vă îmbrățișez cu sinceritate, prețuire, prietenie, cu dragoste si dor.
Va doresc o viață plina de Pace, Liniște, Lumină si Liniște in suflet, întărită de Iubire necondiționată.

Mereu acelaș prieten, Petre.

Articol scris de Petru Hinda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu