marți, 4 octombrie 2016

TERAPIA CHAKRELOR - partea I


Despre Terapia Chakrelor sunt foarte multe informatii. In randurile acestui blog fac un mix din informatiile cunoscute,dar si din experienta personala de aproape 20 de ani. Personal consider ca prin terapia chakrelor obtinem armonizarea si echilibrarea intregului corp ( fizic, emotional, mental, spiritual). Bineinteles, ca acceptarea acestei terapii, depinde de nivelul de intelegere si acceptare a fiecaruia.

Chakra este un cuvânt din limba sanscrită, care se traduce prin roată sau cerc. Chakra este un concept filosofic care se referă la vârtejuri în formă de cerc care, conform medicinei indiene tradiționale, ar exista în corpul uman. Deși există mulți susținători contemporani ai con
ceptului, din cauza naturii subtile a subiectului, știința modernă nu a dovedit existența sau inexistența chakrelor.

Sistemul nostru energetic, dupa cum se poate observa in imaginea de mai sus, este format din 7 chakre principale. Dezvoltarea acestor centri de energie, inseamna o evolutie spirituala si o constiinta mai ridicata. Este foarte important sa ne cunoastem acest sistem energetic, si mai ales sa stim cum sa il evaluam periodic.

Omul comunică cu mediul înconjurător prin intermediul chakrelor. Ele asigură un permanent schimb de energii subtile, care au rolul de a mijloci comunicarea în orice situație. Din fiecare chakra radiază un anumit număr de canale energetice („nadi”) cunoscute în tradiția yoghină sub numele de petale sau spițe energetice. Clarvăzătorii văd chakrele ca niște focare de lumină subtilă, distinct colorate, care au un număr diferit de petale, care pornesc dintr-un punct central.
Chakrele sau centrele energetice principale sunt șapte la număr, sunt dispuse de-a lungul coloanei vertebrale (din creștetul capului până la baza coloanei vertebrale).
Deși conceptul este de o natură subtilă și nedovedită științific, autori contemporani sunt de acord cu existența lor.
Importanța și nivelul de existență cel mai mare al chakrelor este postulat în psihicul omului. Însă, sunt unii oameni care cred ca chakrele au și o importanță asupra fizicului deasemenea. Autorul Philip Gardiner, spre exemplu, a descris chakrele ca dubluri metafizice ale sistemului endocrin,  în timp ce Anodea Judith a observat o similaritate între pozițiile celor 2 și rolurile descrise pentru fiecare. Stephen Sturgess leagă deasemenea cele 6 chakre majore aflate pe coloana vertebrală cu grupurile de nervi corespunzătoare zonelor coleanei vertebrale, dar și a glandelor apropiate. C.W. Leadbeater a asociat Ajna cu glanda pineală, care face parte din sistemul endocrin.
Chakrele au rolul de a pune fiinta in rezonanta instantanee, atunci cand sunt treziti si constient controlati, cu o infinitate de energii ale intregii manifestari din intregul Univers. In microcosmosul launtric al fiintei umane exista 7 sisteme fundamentale complexe de receptie si emisie a energiilor din cele 7 game fundamentale de vibratii ale Macrocosmosului.

Cele 7 Chakre Majore




         Sahasrara este considerata a fi chakra constiintei pure. Se spune ca rolul ei este similar hipofizei, care secreta hormoni pentru comunicarea cu restul sistemului endocrin, si care se conecteaza cu sistemul central nervos prin Hipotalamus. Talamusul se crede ca ar avea rolul principal in baza fiziologica a conștiinței. Simbolizata de o floare de lotus cu 1000 de petale , Sahasrara este localizata la coroana capului. Sahasrara este reprezentata de culoarea alba ( dupa unii violet pal) si ea implica probleme fiziologice ca înțelepciunea si moartea. Aspectul interior al Sahasrarei se crede ca are legatura cu eliberarea de karma, actiune fiziologica cu meditatia, actiune mentala cu constiinta universala si unitara, si actiune emotionala.
In literatura orientala, chakra mai este numita si "Centrul suprem de contact cu Dumnezeu". Simbolizeaza detasarea de iluzie, stare care conduce la obtinerea cunoasterii supramentale, depline a Adevarului Suprem, conform caruia totul este unul si unul este tot. La nivel psihic, fiinta dobandeste constiinta infinutului, cunoasterea supramentala inefabila. Functia psihica este de "deschidere" spirituala fata de forta creatoare a universului.




Ajna (numita si "chakra celui de-al treilea ochi") este legat de glanda pineală, care ne poate informa de un model al previziunii chakrei. Glanda Epifiza este o glanda fotosensibila care produce hormonul melatonin, care controleaza somnul si trezirea. Ajna este simbolizata de o floare de lotus cu 2 petale, si corespunde culorilor violet, indigo sau albastru inchis. Principalele probleme ale Ajnei implica echilibrul partii suprioare si inferioare si increderea in ghidarea din interior. Aspectul intern al Ajnei este legat de accesul intuitiei. Din punct de vedere mintal, Ajna e legata de Conștiința vizuala. Din punct de vedere emotional, Ajna e legata de claritate la un nivel intuitiv.
Ca localizare, are ca zona de proiectie la nivelul corpului fizic spatiul dintre sprancene si este supranumit "al treilea ochi". Reprezinta constiinta mentala superioara, care mijloceste perceptia directa a lumilor invizibile si sesizarea directa a aspectelor subtile ale manifestarii. La nivel fizic coordoneaza activitatea glandei pituitare(hipofiza) si creierul mic. Hipofiza are un rol vital in sensul ca impreuna cu hipotalamusul alcatuieste sistemul de comanda al tuturor celorlalte glande endocrine. La nivel psihic controleaza intuitia superioara, clarvederea, capacitatea de anticipare a unor evenimente, perceperea instantanee a calitatilor oricarei fiinte umane, perceptia extrasenzoriala. Reactii specifice in cazul activarii armonioase a acestui centru: confera putere de patrundere a mintii, capacitati telepatice, stapanire de sine, intelegere mentala prin identificare intelectuala, inteligenta creatoare.




Vishuddha (sau Vishuddhi) poate fi inteleasa prin comunicare si cresterea prin expresie. Aceasta chakra este paralela glandei tiroide , o glanda endocrina situata deasemenea in gat si care produce Tiroxină, responsabila de crestere si maturizare. Este simbolizata printr-o floare de lotus cu 16 petale. Vishudda este caracterizata de culoarea albastra deschisa si pala, sau turcoaz. Ea guverneaza probleme ca expresivitatea de sine si comunicarea. Din punct de vedere fiziologic, Vishuddha guverneaza comunicatia, emotional guverneaza independenta, mental guverneaza gandirea fluenta, si spiritual guverneaza simtul securitatii. Daca se prezinta niste afectiuni ale gatului, corzilor vocale sau cavitatii bucale atunci Vishudda este dezechilibrata.
Ca localizare este al cincilea centru de forta si are ca zona de proiectie la nivelul corpului fizic zona gatului. Reprezinta constiinta pura, creativitatea. Reprezentarea simbolica: salasul sunetului, al viselor, simbolul puritatii. Guverneaza exprimarea,inspiratia in vorbire,elocventa, trezirea intuitiei. Acest centru subtil este foarte strans legat de sentimentul de acceptare, de receptivitate superioara, de proiectie subtila. La nivel fizic controleaza activitatea corzilor vocale, a sistemului auditiv, a faringelui si a esofagului, precum si maduva osoasa. Glandele corespondente sunt tiroida si paratiroida. Acest centru de forta este legat de procesul complex de hranire. Reactii specifice in cazul perturbarii energetice: activarea dizarmonioasa a glandelor corespondente duce la declansarea spasmofiliei. Se considera totusi ca factorii emotionali contribuie intr-o mare masura la declansarea acestei boli. Acestia se traduc simptomatic prin crize de insomnie, anxietate si accese de depresie. Ne pune in contact cu energiile subtile ale eterului.




Anahata, sau Anahata-puri, sau padma-sundara este legata de timus, glanda endocrina localizata in cosul pieptului. Timusul este un element al sistemului imunitar, dar si a sistemului endocrin. Este baza maturizarii celulelor T responsabile pentru vindecarea bolilor si poate fi afectata de stress. Anahata este simbolizata printr- o floare de lotus cu 12 petale. Anahata este legata de culorile verde sau roz. Problemele majore in care este implicata Anahata implica emotiile complexe compasiunea, tandretea, dragostea neconditionata, echilibrul spiritual, respingerea si starea de bine. Fiziologic, Anahata guverneaza circulatia, emotional guverneaza dragostea neconditionata pentru sine si celelalte fiinte, mental guverneaza pasiunea, si spiritual guverneaza devotamentul.
Reprezinta compasiunea, linistea sufleteasca detasarea si iubirea neconditionata. In caz de perturbare, este afectata glanda endocrina specifica, si anume timusul. Ne pune in rezonanta cu energiile subtile ale aerului. Organul de simt: pielea.




Manipura sau manipuraka este legata de metabolism si de sistemul digestiv. Se crede ca Manipura corespunde Insulelor lui Langerhans, care sunt grupuri de celule din pancreas, deasemenea din peretele exterior al glandelor suprarenale si cortexului adrenal. Acestea joaca un rol foarte important in digestie, conversiunea din aliment in energie pentru corp . Este simbolizata printr-o o floare de lotus cu 10 petale. Culoarea care ii corespunde Manipurei este galbena. Problemele majore guvernate de Manipura sunt chestiuni de putere personala , frica, anxietate, formarea unei opinii, introversiune, si tranzitia din emotii de baza si simple la complexe. Din punct de vedere fiziologic, Manipura guverneaza digestia, mental guverneaza puterea personala, emotional guverneaza expansivitatea, si spiritual guverneaza tot ce inseamna crestere si dezvoltare.
Reprezinta constiinta expansiva si vointa de putere. Controleaza vointa, ego-ul, individualitatea, expansivitatea, puterea, stapanirea de sine. Reactii specifice in cazul perturbarii energetice: stari de lupta din rasputeri pentru putere personala si recunoasterea drepturilor sale chiar in detrimentul altor oameni. Ne pune in rezonanta cu energiile subtile ale focului. Organul de simt: ochii.



Swadhisthana, Svadisthana sau adhishthana este localizata in zona sacrala (de unde si numele) si se crede ca este legata de testicule sau ovare, glande care produc diversi hormoni sexuali implicati in functia de reproducere . Se mai crede ca Svadisthana este legata de sistemul genital si de glandele suprarenale. Chakra Sacrala este simbolizata printr-o floare de lotus cu 6 petale, si corespunde culorii portocalie . Problemele majore legate de Svadisthana sunt relatiile, violenta, dependentele, nevoile emotionale de baza, si placerea. Fiziologic, Svadisthana guverneaza reproducerea, mental guverneaza creativitatea, emotional guverneaza bucuria, si spiritual guverneaza entuziasmul.
Reprezinta constiinta senzuala, erotismul, imaginatia. Controleaza dorinta nestavilita, imaginatia debordanta, halucinatii, nevoia de a avea familie.  Ne pune in rezonanta cu energiile subtile ale apei. Reactii specifice in cazul perturbarii energetice: stari de "aspirare" a psihicului in jos, provocand stari de agitatie si de confuzie mentala. Organul de simt: limba.



Muladhara sau Chakra Radacină este legată de instinct, securitate, supraviețuire și deasemenea de potențialitate umană. Această Chakra este localizată în zona perinală, care este regiunea dintre organul genital și anus. Deși nu există nici un organ endocrin în acea zonă, se spune că se leagă de gonade și de măduva glandei suprarenale, care este responsabilă pentru răspunsul "luptă sau fugi", simptom care se activează când viața este pusă în pericol. Există un mușchi localizat în această regiune care controlează ejacularea la bărbați. O paralelă este dusă între spermatozoid și ovul, unde se află codul genetic și kundalini. Muladhara este simbolizată printr-o floare de lotus cu 4 petale și culoarea reprezentativă este roșu. Problemele majore implică sexualitatea, dorința și obsesia. Din punct de vedere fiziologic, Muladhara guvernează sexualitatea, mental guvernează stabilitatea, emoțional guvernează senzualitatea, și spiritual guvernează un simț al securității.

Reprezinta constiinta obiectiva, priza asupra constiintei concrete terestre,fizice. Controleaza vointa de a supravietui, instinctul de conservare, starea de siguranta launtrica, increderea in sine la nivel fizic, dorinta de acumulari materiale, profesia sau materia aleasa, sentimentul de stabilitate, apartenenta la grup si identitatea de grup. Temeri esentiale: teama de supravietuire fizica, abandonarea de catre grup sau pierderea ordinii fizice, teama de a fi atacat sau agresat. Reactii specifice in cazul perturbarii energetice: fuga sau frica. Ne pune in rezonanta cu energiile subtile ale Pamantului.



Chakrele minore
Se spune că sunt 21 chakre minore care sunt puncte reflectate de chakrele majore.  Acestea 21 sunt grupate în 10 tipuri de chakre, fiecare grup corespunzând piciorului, mâinii, genunchiului, cotului, vintre, claviculă, buric, umăr și ureche. Splina poate deasemenea să fie clasificată ca o chakră minoră de unele persoane în ciuda faptului că nu are nici o asociație cu o altă chakră.
  

Initiere in terapia chakrelor de Deedre Diemer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu