Cu aceasta postare, incep seria articolelor despre benefiiciile ceaiului. Avand in vedere ca este toamna si riscul de a raci si a sesnsibiliza organismul este mare, va redau mai jos informatii utile despre GHIMBIR. Sunt sigura ca ati mai citit despre el, dar eu sunt de parere ca "repetitia este mama invataturii" asa ca am rugamintea, de a avea rabdare ( rabdarea este o virtute a omului intelept ) si sa cititi, ce am primit si eu intr-un mail de la fratele meu, Petru Hinda.
CEAI DE GHIMBIR
Această băutură grozav de sanatoasa, este recomandată
pentru tulburările digestive, întărirea sistemului imunitar şi calmarea
greţurilor matinale care apar în cazul unor femei însărcinate.
Ceaiul de
ghimbir este foarte eficient impotriva unor tipuri de cancer, reduce
inflamaţiile articulare şi durerile reumatice, intareste imunitatea
organismului si scade nivelul colesterolului rău.
Ghimbirul face parte din familia Zingiberacea si este considerat un
aliat remarcabil pentru sanatate. Poate trata multe afecţiuni şi ofera rapid
beneficii pentru sistemul digestiv. A fost utilizat ca plantă medicinală, încă
din antichitate, pentru a ameliora problemele reumatice şi pentru a trata
semnele de răceală şi gripă. Cercetările asupra ghimbirului au scos la iveală
proprietăţi digestive şi anticancerigene, utilizări cosmetice şi o eficienţă
surprinzator de buna a ceaiului de ghimbir în tratarea cancerului de colon şi a
celui ovarian.
Desi ghimbirul poate fi consumat si sub forma
condimentelor, pentru a conferi mâncărurilor, sucurilor proaspete sau
prăjiturilor o aromă unică, revigorantă, pentru a putea profita de deplin de
proprietatile binefacatoare ale ghimbirului trebuie să apelăm la varianta
infuziei. O cană cu ceai de ghimbir pe zi contribuie la combaterea problemelor
respiratorii si la diminuarea stresului , are un puternic efect antiinflamator
şi întăreşte imunitatea organismului.
Ceai de Ghimbir – beneficii şi proprietăţi
curative
Ghimbirul conţine calciu, fier,
magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, seleniu,
sodiu, vitaminele C, E şi B6.
Uleiurile volatile din ghimbir au efecte
analgezice, sedative şi antitermice. Acestea îi dau gustul şi aroma specifică
şi favorizează mişcarea muşchilor tractului gastrointestinal, contribuind la o
mai bună digestie.
Ghimbirul are aproape 500 de compuşi identificaţi, mulţi cu activităţi
biologice cunoscute, acţionând în feluri diferite, fie influenţând o anumită
enzimă sau proteină, fie sprijinind activitatea altor compuşi. Iată câteva
dintre beneficiile ghimbirului:
Ghimbirul este foarte eficient pentru o digestie sănătoasă, el acţionând
prin descompunerea proteinelor pentru a elibera stomacul şi intestinele de
gaze. Este atât de eficient în acest sens întrucât are de 180 de ori mai multe
enzime pentru digestia proteinelor decât legendara papaya.
Odată ingerat, ghimbirul favorizează
eliberarea unor enzime importante în procesul de digestie. Aceste enzime au un
rol esenţial, deoarece ajută la absorbţia eficientă a nutrienţilor din
alimentaţie. De asemenea, ajută la digerarea mâncărurilor grase prin stimularea
producţiei de salivă şi uşurarea procesului de înghiţire.
Ceaiul de ghimbir combate disconfortul digestiv prin îmbunătăţirea
absorbţiei de substanţe benefice din alimente şi prevenirea supraalimentaţiei.
Prin urmare, ceaiul de ghimbir consumat după mesele îmbelşugate este excelent
pentru recăpătarea controlului asupra digestiei.
În plus, consumat zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariţia
diareei, a flatulenţelor, a balonării şi a indigestiei datorită substanţelor
chimice din compoziţia sa, care tonifiază musculatura tractului digestiv, şi
împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.
2. Ceaiul de ghimbir are efecte anti-ulcer
Ghimbirul are efecte importante anti-ulcer comparabile cu ale multora
dintre medicamentele eliberate pe bază de reţetă şi conţine o substanţă, numită
zingibain, care distruge paraziţii şi ouăle lor. Extractele de ghimbir, testate
în laborator, distrug o serie de paraziţi, cum sunt cei din peştele crud, în
decurs de 16 ore. De aceea, infuzia de ghimbir este indicată în tratarea
bolilor parazitare.
În caz de indigestie şi inapetenţă, se amestecă părţi egale de suc de
ghimbir, lămâie şi sare şi se administrează înainte de mese.
Pentru afecţiuni
biliare amestecaţi două părţi de suc de ghimbir cu şapte părţi lapte, apoi
fierbeţi până scade la jumătate; adăugaţi zahăr şi beţi înainte de culcare.
Dacă va confruntaţi cu dureri de stomac sau de intestine, se recomandă o
infuzie din ghimbir uscat, amestecat cu ulei de ricin, sau un amestec de răşină
şi pudră de ghimbir.
3. Calmează greţurile matinale cu ceai de ghimbir
Ghimbirul calmează greţurile matinale care apar la unele femei
însărcinate, atâta timp, cât în sarcina, se consumă o cană de ceai de ghimbir la
două zile. Este un remediu eficient, care poate să fie folosit în siguranţă de
femeile însărcinate, care se confruntă cu acest simptom neplăcut.
Este cel mai bun remediu natural pentru greaţă, în toate formele sub
care se găseşte: ulei esenţial, capsule, macerat în alcool, marinat în miere,
murat în saramură sau oţet, după metodele orientale şi în special japoneze,
fiert în supe ori preparat ca ceai, în infuzie.
Diminuează durerile menstruale
Această plantă este un remediu natural şi foarte util în diminuarea
durerile menstruale. Dacă simptomele prezentate în fiecare lună vă complesesc,
încercaţi să vă aplicaţi de câteva ori pe zi comprese locale cu ceai de
ghimbir.E demonstrat ştiinţific, că o compresă îmbibată în ceai de ghimbir şi
aplicată pe regiunea inferioară a abdomenului, poate ameliora durerile şi
relaxează musculatura.
4. Ceaiul de ghimbir scade tensiunea
Ghimbirul scade tensiunea relaxând vasele de sânge ce înconjoară
muşchii, facilitând circulaţia sanguină în tot corpul. Ajută la de prevenirea şi tratarea greţurilor cauzate de mişcare şi calmează ameţelile.
Ceaiul de
ghimbir este excelent şi pentru o bună circulaţie a sângelui, previne formarea
cheagurilor şi ajută la transportul oxigenului şi asubstanţelor nutritive către
toate organele vitale din corp, inclusiv către penis (de unde şi efectul
afrodisiac). Aminoacizii şi mineralele din rădăcina de ghimbir promovează de
asemenea nivelul de eritrocite, drept urmare este reduc riscul de boli
cardiovasculare.
5. Ceaiul de ghimbir ajută în răceli şi gripa
Putem să apelăm la efectele curative ale ghimbirului pentru a combate
afecţiunile respiratorii. Este deosebit de eficient în tusea expectorantă, prin
curăţarea plămânului, însă şi în problemele respiratorii alergice, cum este
astmul.
Ceaiul de ghimbir ajută în răceli şi gripe prin inducerea transpiraţiei
şi tonifică sistemul imunitar. În plus, are acţiune expectorantă, fiind benefic
pentru a scăpa de tuse, bronşită, iritaţii ale gâtului.
Un mod simplu de a face
ceai de ghimbir este să aduceţi apa la fierbere, tăiaţi câteva felii de ghimbir
şi lăsaţi-le să fiarbă la foc mic în apă, pentru 10-15 minute.
Ceaiul de ghimbir
este extrem de eficient în tratarea răcelilor datorită faptului că
decongestionează căile nazale superioare, umezeşte muscoasa gâtului, ajutând astfel
la ameliorarea tusei, şi favorizează expectoraţia, care grăbeşte astfel
procesul de vindecare.
Prepară-ţi acasă o cană de ceai de ghimbir
după următoarea reţetă:
Cojeşte rădăcina de ghimbir proaspată, taie o bucata
mică şi dă-o pe răzătoare până când obţii 2-3 linguriţe de răzătură. Pune
ghimbirul într-o cană şi toarnă peste apă fierbinte, care să acopere 3/4 din
cană (este preferabil să torni apa după ce a clocotit vreo 2 minute), apoi
completează restul cu suc proaspăt de lămâie sau lime. Dacă bei ceaiul îndulcit
sau eşti răcit, adaugă o linguriţă de miere (de tei sau salcâm) şi acoperă
mixtura, lăsând-o câteva minute să infuzeze bine. Trece-l printr-o
strecurătoare ca să scapi de răzătură şi consumă-l cât este cald.
ATENTIE: Este
foarte important să se consume rădăcina proaspătă de ghimbir, nu pliculeţele cu
prafuri destul de incerte ca origine.
6. Ceaiul de ghimbir ameliorează simptomele
supărătoare ale afecţiunile respiratorii: alergii, astm
Nutriţionistul Phyllis Balch scrie în cartea
sa “Prescription for Herbal Healing” că ghimbirul acţionează prin inhibarea
unui component al sistemului imunitar care provoacă alergiile şi astmul.
Cercetători francezi au arătat într-un studiu publicat în decembrie 2008 în
jurnalul
" InternationalImmunopharmacology ” că ghimbirul reduce inflamaţiile
cailor respiratorii, în special în plămâni, reducând simptomele respiratorii
asociate cu alergiile de sezon.
7.Ghimbirul este foarte eficient împotriva cancerului
Ghimbirul este unul dintre cei mai redutabili
duşmani ai cancerului, considerat chiar a avea un efect antitumoral în
leucemii.Extrasele de ghimbir stimulează imunitatea prin creşterea activităţii
timusului şi splinei, precum şi producţia de fagocite.
Şi în cancerul de sân
este indicat consumul de ghimbir, care se pare că ar inhiba invazia,
motilitatea şi aglutinarea celulelor canceroase.
8.Tulburări sexuale
Cercetatarile ştiinţifice efectuate asupra ghimbirului atestă faptul că
această plantă aromatică este utilă persoanelor care suferă de tulburări
sexuale. Potrivit specialiştilor, efectul „viagra” al ghimbirului poate
îmbunătăţi viată sexuală, acesta acţionând asupra organelor genitale,
îmbunătăţind circulaţia sangvină.
9.Reduce inflamaţiile articulare şi durerile reumatice
Ghimbirul reduce inflamaţiile articulaţiilor, fiind recomandat adesea în
artrită reumatoidă. De asemenea, dacă beţi o cană de ceai de ghimbir după ce
aţi depus efort fizic, puteţi evita apariţia febrei musculare şi a durerilor de
încheieturi, în general. În cazul inflamatiilor locale, de tipul luxatiilor sau
entorselor, compresele cu ghimbir fac minuni.
10.Scade nivelul colesterolului rău
Studiile recente arată că ghimbirul scade nivelul colesterolului rău din
organism, reducând riscul bolilor de inimă. Contribuie la o bună circulaţie a
sângelui, printr-un complex optim de minerale şi aminoacizi, eficient în lupta
cu bolile cardiovasculare.
În plus, această plantă întăreşte imunitatea
organismului, printr-o combinaţie de antioxidanţi care, în paralel, se
dovedeşte eficientă şi în lupta cu colesterolul şi chiar în prevenirea
cancerului.
11.Ceaiul de ghimbir are efecte analgezice puternice
O cană de ceai de ghimbir reduce prostaglandinele care sensibilizează
receptorii durerii din terminaţiile nervoase, demonstrând efecte puternic
analgezice. Este un bun remediu împotriva stresului, iar potrivit
specialiştilor, efectul ceaiului de ghimbir este similar cu cel al
anxioliticelor uşoare, tip Xanax.
12.Ceaiul de ghimbir intareste imunitatea
organismului
Întăreşte sistemul imunitar
datorită cantităţii mari de antioxidanţi, care reduc riscul de infecţii sau
afecţiuni. De exemplu, o ceaşcă de ceai de ghimbir consumată zilnic poate
reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral, deoarece substanţele
active din ghimbir blochează depozitarea grăsimilor pe artere, reduc nivelul de
cholesterol rău şi ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer.
Ceai de ghimbir – Precauţii şi contraindicaţii
Ghimbirul nu ar trebui folosit de către persoanele cu inflamaţii ale
stomacului sau plămânilor. Efectele secundare sunt rare şi apar atunci când se
foloseşte fără discernământ sau se consumă în cantităţi mari, zilnic.
Totuşi, există persoane sensibile, cărora le
poate provoca arsuri la stomac. În cazul femeilor însărcinate, se recomandă
prudenţă; se poate administra ghimbir, împotriva greturilor şi ameţelilor, dar
nu pe termen lung.
Persoanele cu pietre la fiere
trebuie să se sfătuiască cu medicul înainte de a recurge la un tratamament cu
ghimbir. Evitaţi să luaţi ghimbir, cu două săptămâni înainte de a suferi o
intervenţie chirurgicală.
Reacţii
cu alte medicamente ale ceaiului de ghimbir
Ghimbirul poate prelungi starea de somn, dacă este luat împreună cu
barbituricele. Consumul zilnic de ghimbir poate să intervină în absorbţia
fierului şi a vitaminelor liposolubile.
Ghimbirul sporeşte puterea unor medicamente ca
aspirina, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), fapt
ce poate duce la apariţia unor hemoragii (stimulează circulaţia).
Oricum l-aţi prefera, fie în feluri de mâncare condimentate, în băuturi
naturale ori preparat sub formă de ceai, ghimbirul vă va surprinde şi energiza
organismul, prin gustul deosebit şi efectele benefice pentru sănătate. Consumat
cu moderaţie, ceaiul de ghimbir ajută la o bună funcţionare a organismului,
facilitează însănătoşirea şi previne apariţia anumitor boli.
sursa:http://www.frunza-verde.ro/ceai-de-ghimbir
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu