duminică, 28 mai 2017

Deşi un veşmânt este spălat de 100 de ori...


Bună dimineața, prieteni dragi,

Timpul trece, lăsând in urma lui insemnari, unele incarcate de parfum altele nu. Totul depinde de modul de abordare, de ceea ce ne dorim, de ceea ce facem. In foarte multe situații auzim spunandu-se de "marii sfătuitori": "nu e bine sa privești înapoi", că o gândire retrograda te împiedica sa mergi înainte. Parțial sunt de acord si spun mereu ca "trecutul este istorie", in timp ce "viitorul este făurit din dorințe, speranțe si incertitudini". Singura etapa a vietii, pe care trebuie sa o trăim, clipa de clipa, este prezentul.
Voi încerca sa argumentez fiecare etapa a vieții, trecutul, prezentul si viitorul. Pe vremea când modul gândirii mele se consolida, in cinematografe rula un film, "privește înapoi cu manie...". Nu am înțeles sensul acestui titlu si am întrebat, in stânga si in dreapta, pe cei care ma înconjurau cu iubirea si sfaturile lor, pe care le consideram atât de valoroase, asemenea pepitelor de aur. Am primit răspunsuri asemănătoare, unele mai simple, altele mai detaliate, dar toate vizau aceleași idei. Trecutul nu trebuie negat, ascuns, pentru ca acolo sunt rezultatele gândirii si faptelor noastre. Ne rușinam de ele, ne rușinam de noi? Toate lucrurile bune, toate gândurile frumoase parfumează si ne umple trecutul cu lumină. Trecutul este un început de viață, mai lung sau mai scurt, care il putem asemui cu un drum serpuind, ce urca spre vârful unui deal, a unui munte. Daca in urma lăsam faptele bune, drumul rămâne curat, plin de parfumul florilor ce infloresc, dar in timp ce lăsam toate mizeriile, toate faptele urate, murdare, încărcate cu gânduri nedemne, privind in urma, vedem bălării, diverse ființe gata sa atace si intr-un timp scurt, nu mai recunoastem drumul pe care am urcat.
Folosind un alt proverb tibetan, cred ca se lămuresc toate lucrurile si înțelegem adevăratul sens : "Cum să devină el curat şi pur, dacă e spălat în apă soioasă?" De aceea, este benefic sa folosim "apa curata", pe care o "traducem", explicand ca adevărurile, bunătatea, înțelegerea, dăruirea, lumina sufleteasca, pacea si iubirea sunt "apa curata" ce curata neplăcerile, durerile, regretele eliminand astfel "apa soioasa" a durerii, a neplăcerilor, a neîmplinirilor .
Îmi doresc ca in sufletele noastre "toate faptele sa fie spălate cu apa curata", cu lacrimi de iubire si nu numai...
Va îmbrățișez cu toată dragostea, prețuirea, dăruirea, cu sentimentele fierbinți rascolite in amintiri si un dor, de dor si de iubire necondiționată.

Va doresc tuturor ca parfumul florilor crescute pe drumul de munte si lumina nesfârșită a soarelui, sa va însoțească completând dorul meu, mereu mângâitor si răscolitor in același timp. Acelaș vechi si constant prieten, Petre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu