miercuri, 17 mai 2017

Cea mai bună metodă de a dobândi înţelepciunea este căutarea neobosită.


Bună dimineața , prieteni dragi,

Vremea frumoasa de afara, multitudinea culorilor si parfumurilor florale ne îndeamnă la drumeție, la cunoaștere, la posibilitatea de a întâlni oameni noi, obiceiuri, mentalități diferite, de a parcurge etapele frumoase ale vieții, de la jocul din copilarie, pana la înțelepciunea bătrâneții. 
E uluitor cat de frumos a reușit sa îmbine marele nostru poet, dramaturg si filozof, LUCIAN BLAGA ( 9 mai 1895 - 6 mai 1961), vorbele in poezia sa "

TREI FEȚE...

Copilul râde:
"Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul! "
Tânărul cântă:
"Jocul şi-nţelepciunea mea-i iubirea! "
Bătrânul tace:
"Iubirea şi jocul meu e-nţelepciunea! "

Ma întreb de nenumărate ori, privind emisiunile de știri de la TV, si ma cutremur, când constat ca indiferenta a luat locul bunului simt. Nimeni nu a spus un cuvânt despre acest OM, al națiunii noastre . De ce uitam oare de toți cei care au pus o cărămidă la formarea noastră ca oameni, ca ceea ce am devenit fiecare. Acum, in general se vorbește mult, de multe ori fara control, stalcind si schingiuind limba noastră românească. 
Un frumos proverb  tibetan mi-a făcut mult bine in suflet, citindu-l. Foarte concis si complet, suna astfel :
"Cuvintele sunt doar bulbuci de apă, pe când faptele sunt stropi de aur".
Acest lucru, acest adevăr il știm de când am spus primele cuvinte, cu mare profunzime sufleteasca: MAMA, TATA, PAPA, BUNI, BUNU... 
Superficialitatea noastră, dezinteresul vine odată cu înaintarea in vârstă. Cea mai dezechilibrată perioada a vieții este tinerețea, când singura preocupare este iubirea. Nu este un lucru rău, dar cel mai bine ar fi sa realizam ca tinerețea este puntea de legătură intre curățenia sufleteasca a copilăriei si înțelepciunea maturității. Se spune si nu fara temei, ca niciodată sa nu ne pierdem inocenta copilăriei, sa nu alungam copilul din noi, nici in tinerețe, nici la bătrânețe. Este cunoscut faptul ca in tinerețe vorbim mai mult, de multe ori uitând ca vorbele sunt asemenea frunzelor bătute de vântul aspru, in timp ce faptele sunt adevăratele pietre de temelie ale vieții. 
Multe se pot spune despre aceste lucruri, dar fiecare abordează problemele asa cum le considera mai aproape de firea lui, de dorințe si țeluri vizate. Personalitățile puternice sunt cele care, pot sa împletească toate cele trei "filoane", ale vieții, jocul in copilărie, iubirea in tinerețe, înțelepciunea la
maturitate, când redevenim copii prin nepoți, iubim si nepoții cu jocurile lor, tinerețea sufletului, sfidând înaintarea in vârstă, batranetea, singurătatea, pierderile diverse...

Va îmbrățișez cu inocenta copilăriei,  flacăra nestinsa a tinereții, dragostea plina de înțelepciune a bătrâneții, cu Dorul nestins al vieții.


Cu multa prețuire, dăruire a sincerității, prieteniei, vechiul, dar acelasi prieten, Petre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu