joi, 16 martie 2017

Educație ?... Iubire ?... Răutate ?


Dragi prieteni, bună dimineața,


Au trecut ani buni de când un eveniment "trăit de o mama" intr-un parc, intr-o groapa cu nisip, cu copii ce se jucau si părinți, care ii supravegheau. Atmosfera de vară, cu un vânt cald , un soare arzător, foșnetul frunzelor care păreau a vorbi, dând sfaturi copiilor ce se întreceau in construcții făcute din nisip. Groapa cu nisip era plina de copilași harnici si "responsabili". Nu vreau să amintesc numele protagoniștilor, ci sa ii numesc generic, "baietelul X" si
"băiețelul Y", alaturi de inca doua fetițe, care aveau doar rol de admiratoare si "consiliere" in "designer" arhitectural. Participante efectiv la lucrare, la competiție, erau cele doua mame, să le numim "mama A", a băiatului X si " mama B", a băiatului Y.
Mama A, dorind să își ajute fiul, a mers si a adus doua găletușe cu apă, umezind nisipul. Mama B, in același timp, s-a arătat revoltată, mutându-si fiul in celalalt colt al gropii cu nisip, apoi ca reproș ii spune mamei A . “Daca tu ti-ai învățat copilul să se tăvălească in nisipul umed ca animalele, eu țin la curățenia fiului meu. Un zâmbet larg al mamei A, către bunica cu cele doua nepoate, dotate cu unelte, gata pregătite sa înceapă munca. Copilul X, in vârstă de aproximativ 3-4 ani, a hotărât sa construiască șosele, viaducte, pentru a se putea "plimba" cu mașinile din dotare. A inceput sa transporte nisipul umed cu o "basculantă" de culoare albastră, realizând si apoi amenajând tuneluri, viaducte, sub privirile admirative ale mamei si a celor doua surori, împreună cu bunica lor, in timp ce mama B, cu fiul sau, băiatul Y, tot in vârstă de aproximativ 4 ani, se străduiesc sa construiască un castel cu turle, cu ziduri de apărare, cu luptători din plastic si dinozauri in miniatura. După aproximativ doua ore de truda, băiețelul X, incantat de rezultatul muncii, după felicitările mamei si îmbrățișările celor doua fetițe si a bunicii lor, a început sa își plimbe toate utilajele si mașinile, prin toata constructia. Văzând că băiețelul Y, a început să  plângă, in timp ce mama sa il certa ca s-a umplut de nisip degeaba, băiatul X, l-a invitat să vina sa se joace împreună. Supărat, acesta a luat nisip in galetusa ce o avea si foarte nervos i-a aruncat-o in fata celuilalt băiat si fetitelor, apoi aruncă găleata si fuge. Plin de nisip in pâr, pe fata si in ochi, baiatul X a început sa își strige mama, care a încercat sa rezolve situația, in liniște. Copilul se plângea de usturimea ochilor, iar mama speriata a telefonat la salvare. Pana la venirea salvării, mama B, cu o aroganta specifica parveniților, își ia "odrasla" si se îndreaptă spre mașină lor de lux, lăsând toate jucăriile in groapa cu nisip. Ca "răzbunarea" sa fie completa, mai si striga către mama A : " așa va trebuie, nesimtitilor, daca îți înveți copilul sa se tăvălească in noroi, ca porcii", in timp ce trântește portiera si pornește in "tromba".
Auzind povestea, m-am "minunat" de nivelul de educație al "celor cu bani si cu o MARE lipsa de bun simt"... După ani, vad ca numărul lor, a "aroganților înavuțiți prin smenareala" creste, scotandu-si copii ca pe
"Elzorab" in piața Victoriei, cu pancarde in mâini, pe care scria dintr-o limba ... a decadentei : "... M.IE". Asta este nivelul de expresii de educați? Proliferam "ura, aroganta", intoxicând sufletele copiilor cu expresii ce arată nivelul de incultura, de dispreț fata de oamenii corecți.  DE MULTE ORI, ma trezesc (ca prostul in târg), vorbind cu propria conștiința :
"Oameni buni, unde vrem sa ajungem ? Încotro ne îndreptam?". Un proverb romanesc spune: "cine seamănă vânt culege furtuna". Asta ne lipsește, ura, disprețul, aroganta, proliferarea răului, pana la nivelul crimei?
E vremea in care ar trebui sa ne trezim, sa reclădim respectul, acceptarea, sa cultivam Pacea, Înțelegerea, Lumina, Bunătatea, Liniștea sufletului, Iubirea necondiționată. Ma îngrozesc auzind sau citind in "media" ca tineri, minori, ataca bătrâni, jefuindu-i, violând bătrâne, ucigandu-i chiar, pentru a-si ascunde faptele. In speranță ca inca mai suntem multi Oameni cu suflet, sa ne unim, sa ii depistam si sa corectam cat se mai poate, asemenea atitudini.
Păstrând căldura sufletului, a bunului simt, a omeniei, a prieteniei, Va îmbrățișez pe toți cu dragoste, pretuire, pprietenie, cu speranta ca revenirea la normalitate nu e prea departe.
Recitesc...si atasez poezia

GLOSA de MIHAI EMINESCU


Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.

Multe trec pe dinainte,
În auz ne sună multe,
Cine ţine toate minte
Şi ar sta să le asculte?...
Tu aşează-te deoparte,
Regăsindu-te pe tine,
Când cu zgomote deşarte
Vreme trece, vreme vine.

Nici încline a ei limbă
Recea cumpăn-a gândirii
Înspre clipa ce se schimbă
Pentru masca fericirii,
Ce din moartea ei se naşte
Şi o clipă ţine poate;
Pentru cine o cunoaşte
Toate-s vechi şi nouă toate.

Privitor ca la teatru
Tu în lume să te-nchipui:
Joace unul şi pe patru,
Totuşi tu ghici-vei chipu-i,
Şi de plânge, de se ceartă,
Tu în colţ petreci în tine
Şi-nţelegi din a lor artă
Ce e rău şi ce e bine.

Viitorul şi trecutul
Sunt a filei două feţe,
Vede-n capăt începutul
Cine ştie să le-nveţe;
Tot ce-a fost ori o să fie
În prezent le-avem pe toate,
Dar de-a lor zădărnicie
Te întreabă şi socoate.

Căci aceloraşi mijloace
Se supun câte există,
Şi de mii de ani încoace
Lumea-i veselă şi tristă;
Alte măşti, aceeaşi piesă,
Alte guri, aceeaşi gamă,
Amăgit atât de-adese
Nu spera şi nu ai teamă.

Nu spera când vezi mişeii
La izbândă făcând punte,
Te-or întrece nătărăii,
De ai fi cu stea în frunte;
Teamă n-ai, cata-vor iarăşi
Între dânşii să se plece,
Nu te prinde lor tovarăş:
Ce e val, ca valul trece.

Cu un cântec de sirenă,
Lumea-ntinde lucii mreje;
Ca să schimbe-actorii-n scenă,
Te momeşte în vârteje;
Tu pe-alături te strecoară,
Nu băga nici chiar de seamă,
Din cărarea ta afară
De te-ndeamnă, de te cheamă.

De te-ating, să feri în laturi,
De hulesc, să taci din gură;
Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
Dacă ştii a lor măsură;
Zică toţi ce vor să zică,
Treacă-n lume cine-o trece;
Ca să nu-ndrăgeşti nimică,
Tu rămâi la toate rece.

Tu rămâi la toate rece,
De te-ndeamnă, de te cheamă;
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera şi nu ai teamă;
Te întreabă şi socoate
Ce e rău şi ce e bine;
Toate-s vechi şi nouă toate:
Vreme trece, vreme vine.

Mereu același " vechi si nou" prieten, ... Petre

Articol scris de Petru Hinda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu