sâmbătă, 25 martie 2017

BUNAV ESTIRE

Ce este bine sau nu să faci de Buna Vestire


În fiecare an, pe 25 martie prăznuim Buna Vestire. Buna Vestire este cunoscută în popor și ca Blagoveștenia sau Ziua Cucului. Această zi prăznuiește ziua în care Arhanghelul Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, ca atare această zi este dedicată Maicii Domnului.
În această zi Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent de ziua săptămânii în care cade. I se mai spune Ziua Cucului pentru că se presupune că în această  zi cântă prima oară cucul, anunțând sosirea primăverii.
În popor se credea că dacă auzi cucul pe stomacul gol atunci este semn rău. Mai există obiceiul să se numere de câte ori cântă cucul, descoperind astfel câți ani mai ai de trăit.
Există obiceiul, ca în această zi, să se amenințe pomii cu toporul și să se stropească cu țuică, pentru că în acest fel vor da roade.
În Maramureș, se obișnuiește  să se aprindă focul în curte, până după miezul nopții sau până în zori de zi. Obiceiul poartă numele de ”Noaptea Focurilor”. Focul se aprinde în general, cu lucruri nefolositoare de  prin curte, tocmai pentru a arde ce e vechi (iarna) și a chema noul (primăvara).

În această zi nu avem nevoie să ne certăm și să ne supărăm unii pe alții, pentru că vom avea necazuri tot anul. Ziua Cucului trebuie să o așteptăm veseli, cu stomacul plin, cu buzunarele pline de bani, astfel vom putea beneficia de lucrurile bune, pe care ni le va oferi anul ce a venit.

Pe de altă parte, dacă suntem triști, dacă ne e foame, atunci se spune că ”ne-a spurcat cucul”, iar lucrurile nu vor fi tocmai bune în acest an.

Tot în această zi, se spune că băieții și fetele îl întreabă pe cuc când se vor căsători : ”Cucule voinicule, câți ani îmi vei da până m-oi însura/mărita?”. Dacă cucul va cânta atunci mai ai un an de așteptare, dacă în schimb cucul va tăcea, atunci o să ai parte de o căsătorie rapidă.

Totodată, craca pe care a cântat cucul în această zi este tăiată și pusă în scăldătoarea  fetelor, ca astfel băieții să nu le ocolească.

Buna Vestire sau Blagoveștenia este prima sărbătoare atestată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început, astfel unii au sărbătorit-o în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), alții, cum ar fi Bisericile din Vest: Spania, Galia, Milano, au sărbătorit-o pe 18 decembrie.  În partea de Est, în schimb, a început să se sărbătorească pe 25 martie, probabil,pe măsură ce Nașterea Domnului a început să se prăznuiască, pe 25 decembrie; începând cu prima jumătate a secolului V.

Superstiții de Buna Vestire

În această zi se mănâncă pește ca să putem fi la fel de iuți ”ca peștele în apă”
Dacă pescarii aruncă mămăligă în apă, atunci toți peștii din acea apă vor muri
Dacă punem ouă sub cloșcă, de Buna Vestire, atunci puii vor ieși cu 2 capete și 4 picioare
Pe pragul casei se pun pâine și sare pentru a hrăni îngerii ce ne veghează tot anul
Se crede că așa cum este vremea în această zi așa o să fie și ziua de Paște
Se purifică stupii trecându-se pe deasupra unui foc și stropindu-se cu agheasmă.


SURSA:https://www.zenivers.ro/ce-este-bine-sau-nu-sa-faci-de-buna-vestire/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu