joi, 30 martie 2017

Lectii de viata din proverbe chinezesti-1-

Mă înfuriam pentru că nu aveam ce încălţa, dar am întâlnit un om care nu avea picioare...


Bună dimineata, prieteni dragi,

Farmecul diminetilor, cufundat in parfumul irezistibil al primăverii, ma împinge de multe ori, sa deschid fereastra înainte de ivirea zorilor, sa visez... Îmi place sa ma cufund in amintiri. 
Astăzi, pe la ora 4.44, m-am trezit. Aerul curat, liniștea desăvârșită, mi-a răscolit amintirile.  
Cu vreme in urma, am citit printre altele "Proverbe chinezești". Întotdeauna am fost fermecat de înțelepciunea lor, comparând totul cu viață de zi cu zi. Din multitudinea proverbelor lor, am ales câteva care mi-au rămas in minte, ca tablourile dintr-un muzeu. 
Proverbul folosit ca titlu este unul din cele ancorate in viață. Urmărind programe diferite pe TV. am văzut multe emisiuni, cu aspecte diferite ale vieții. Raman de multe ori fara replică, fara puterea de a înțelege... In emisiuni diverse sunt prezentate mari vedete, ce și-au castigat notorietatea, plecând de cele mai multe ori, din randul nostru, al oamenilor obișnuiți, dar inzestrati cu talent si binecuvântați de Dumnezeu. Viața lor se schimba rapid. Multi își schimba modul de a trai, dar rămânând mereu cu o curățenie sufleteasca, neuitand drumul parcurs pana aici, ajutând din preaplinul lor si pe alții, fara prea mult noroc . Comparând de multe ori atitudinea acestora cu cea a "vedetelor autohtone si nu numai", a "divelor"  care inainte de toate, uitandu-se in oglinda, se "ratacesc" in amintiri si încearcă sa își arate "valoarea mea", schimonosindu-se in fel si chip, etalandu-si lipsa de cultura, de talent, prezentând sutele de pantofi de "firma", lenjerie intima, poșete, mașini, sfidând prin atitudine, tocmai pe cei care muncesc cinstit, pentru a-si întreține familia. Nu fac discriminare, vorbind numai despre "divele ce nu mai știe sa vorbește" care și-au uitat părinții, de care le este "deja" rușine, pentru ca si "barbatii cuceritori", absolvenți ai "scolii vieții" si atât, fara studii, fara bun simt se "sparg in figuri " in cluburi, înconjurați de "divele analfabete, dar disponibile oricând si pentru orice" , spaladu-le cu șampanie de sute si mii de euro, pentru a demonstra "iubirea sexuala". Sunt revoltat pana "peste poate", când vad asemea "oameni", care au "ucis bunul simt, omenia, respectul, înțelegerea, iubirea, pe care au transformat-o in sex".
S-au întrebat cum se descurca multi oameni, care le sunt superiori in multe directii, care nu au tupeul si nici dorinta lor sa insele, sa fure, sa sfideze, care nu își pot permite o pâine proaspătă, o pereche de " încălțări" in timp ce ei, se rătăcesc intre "produse de firme". 
De cate ori au chemat un om sa ii daruiasca o haina, o pereche de pantofi, ceva de mâncare ? 
Nu pot sa nu ma gândesc corect, când mii de copii sunt umiliți de proprii parinti, indemnandu-i către o viață depravata, doar pentru ca ei sa profite de beneficii. 
S-au gândit vreodată cate perechi de pantofi "de firma" are un biet om, căruia i-au degerat picioarele si i-au fost amputate? 
Asta trebuie sa facem toți cei ce toleram infractorii. care sfidează pe toată lumea, cu titluri obținute prin frauda, prin șantaj, prin mita data din banii "furați legal", fara ca cineva sa aibă dreptul sa ii înfrunte? 
Încotro ne îndreptam , oameni buni? 
Ce cale am ales? 
Ne dorim întoarcerea in perioada sclavagista?  
Toți, unul lângă altul, trebuie sa demascam șarlatanii si sa ii punem la munca, sa plătească tot ce au furat. Ma îngrozesc când vad ca ei se înmulțesc, iar onoarea, demnitatea, sufletul dispar...

Sper ca dintr-o zi reușim sa aducem zâmbetele Oamenilor pe chip, Pacea, Lumina, Linistea sufletului si Iubirea necondiționată. Sa fim uniti, sa ne îmbrățișam cu toată dragostea, sa ne ajutam la nevoie.
Cu mult drag, prețuire, prietenie si Dor, același vechi prieten, Petre.




luni, 27 martie 2017

O amintire dintr-un vis...-omagiu pentru un prieten



Bună dimineața, prieteni dragi,

Un vis..., o intalnire cu un foarte bun prieten, in care mi-a povestit, tot ce a trăit El, intr-o viață anterioara. 
Totul mi s-a părut deosebit, iar la trezire, am început sa scriu...tot ce mi-am amintit, cu multe detalii. Sper sa va placa, iar El sa fie împăcat sufletește, pentru ca i-am respectat dorința.

O noapte cu luna plina. O liniște sfâșietoare. Am adormit târziu, "hăt", după miezul nopții. Un vis, pe cat de neașteptat, pe atât de plin de farmec, de răscolitor.
  
Totul se petrecea cu multi ani in urma. Era in preajma anului 1800... O mare revoltă a început in Muntenia, Oltenia, Banat, Vâlcea si Gorj. Cete mici de luptători , urmăriți de potere, au fugit in muntii din zona Obarsia Lotrului . Făceam parte dintre ei. Aveam numai 20  de ani. Ne-am întâlnit acolo , oameni din toate zonele. Ne-am instalat in pădure, in tunele subterane, săpate câteva zile la rand. Cățărați in timpul zilei in copaci, urmăream ce se întâmpla in vale. Aveam deja mai bine de trei săptămâni, de când ne instalasem acolo. Intr-o zi, tipetele, pocnetele flintelor, plânsete de copii, bocete ... Văzând ce se întâmpla, cum plini de ura ii ucideau pe cei înstăriți, când s-au năpustit spre copii, lovind fara mila, am coborât cu toții in fuga, făcând zid in fata copiilor. Am luptat pana i-am pus pe fuga, pe rebelii cu mințile înfierbântate. O fetita, cu ochii verzi ca smaraldul,  amenințată de unul dintre rebeli, plângând in hohote, in timp ce bruta, a lovit-o trântind-o la pământ. S-s repezit la ea, strângând-o de gât continuând amenintarile "te omor ca pe toți ai tai, pui de năpârcă". Nu am mai rezistat. M-am apropiat de el, lovindu-l puternic cu piciorul peste bărbie. S-a ridicat, a scos un cuțit si m-a atacat. Am reușit sa il lovesc de doua ori cu pumnul si încercând sa il dezarmez, l-am lovit peste mana cu cuțitul, cu o lovitura de picior. Arma i-a sărit din mana si l-a ucis. Fata speriata de sângele care a țâșnit din gâtul atacatorului ei, s-a ridicat, m-a cuprins in brațe implorându-ma sa fugim, sa nu vină potera. Am luat-o de mana si am fugit spre munte, cat puteam de tare. Am ajuns cu bine in tabără. Cu ochii plini de lacrimi m-a implorat sa nu o alung, sa fiu tatăl ei, că nu mai are pe nimeni. M-a impresionat si fara sa ma gândesc, i-am promis ca da, o sa rămână alaturi de mine toată viața. Zilele frumoase au trecut repede si toamna ploioasă a adus si vremea rece... Mi-era puțin teama de faptul ca sa nu se îmbolnăvească "Fericire", cum am hotărât sa o strig, ca nimeni sa nu realizeze ca e fiica boierului. Zile in sir am simțit lacrimile, tăindu-mi răsuflarea, gândindu-ma la ce m-am "înrolat", promitandu-i ca  va rămâne lângă mine totdeauna si ma napadeau gandurile si simteam povara  muntelui de responsabilități. 
Am înțeles ca trebuie sa pregătesc pentru iarna un cuptor, o soba pentru a nu pati ceva, sa nu raceasca, sa nu i se întâmple ceva neplacut. 
De când, îngrozită de amenințările unei brute, de când m-ai îmbrățișat de parcă m-ai așteptat de-o viață intreaga am vrut să rămâi pentru totdeauna lângă mine. Am vrut sa stiu daca si tu simțeai la fel-ii auzeam gandurile.
Iarna a trecut greu, dar căldura din subteran, din sufletul meu, cred ca i-a alungat toate supărările, a înlocuit pierderile celor dragi, cu mici momente de liniște si "fericire", motiv pentru care am numit-o, (nu rebotezat-o): "Fericire ". Așa au trecut doi ani, ani in care, eram in același timp si responsabil, dar si răscolit de trăiri, pline de iubire . Creștea sub ochii mei, nu as fi vrut sa o pierd vreodată, dar viața de multe ori e prea crunta. Atunci mi-aș fi dorit sa fii mereu doar Tu si nimeni altcineva. Nu aș fi vrut sa pleci niciodata... A venit primăvara, a nu stiu câta primăvară, de când era lângă mine. O iubeam, dar in acelaș timp, îmi respectam promisiunea de a creste lângă mine, cel ce i-a înlocuit familia pierduta. 
Crescuse "Fericire"  si era din ce in ce mai frumoasa. Intr-o seara de primăvara, cu o ceață deasă, ma întorceam din pădure cu o legătură de lemne pentru foc, cand, aud un strigat de disperare,  "Lasa-ma in pace". Era Ea... Pentru un moment, mi-am pierdut cumpătul. Am alergat, spre locul de unde a venit strigatul. Fericire, era speriată, fiind alergată de cel ce ii sfâșiase cămașa. 
Am ajuns in fața lui  si fără sa regret, i-am retezat gâtul. Atunci când am venit in munți, așa am jurat pe lama cuțitului, ca cel ce face ceva mult prea grav, talharie, viol, moare ucis de lama acelui cuțit. Am fost un om dur, respectând iubirea necondiționată, așa cum am moștenit de la părinții mei, omorâți in răzmeriță, de potera. Așa am fugit eu in munți. A trecut o luna si ceva după întâmplarea pe care am spus-o. 
Intr-o dimineața, frumoasa, cu soare, așa cum proceda de fiecare data,  "Fericire", a venit, m-a rugat sa o las sa coboare pana acolo, unde cândva a fost casa lor, sa vadă daca părinții ei au parte de cruce, promițând ca se întoarce pana la prânz. 
Era destul de puternica, refăcută psihic, consolata ca pierderea celor dragi este ireversibila. Am privit in urma Ei, pana când am pierdut-o din campul vizual. Pranzul a sosit cu o neliniște accentuata. Nu ma puteam împăca cu starea aceea. Am refuzat sa mănânc, fără a ști ceva despre ea. Nu se mai întâmplase o situație asemănătoare si am plecat răscolind toată zona in  speranța ca voi afla ceva. Nici o noutate. Am continuat sa o caut, dar tot fără rezultat, vreme de peste doua luni. Fiecare pas l-am analizat si am gândit ca poate atitudinea mea fermă, in relația cu cei ce și-au calcat jurământul făcut la început de drum, a speriat-o, sau a ingrozit-o, motiv pentru care a plecat.  In toate rugăciunile înălțate lui Dumnezeu, il rugam sa îmi arate unde am greșit, de ce a plecat si il imploram sa o ajute sa fie bine, fericita. Fără rezultate noi, situația se liniștise, am hotărât sa plec, sa ma întorc acolo unde părinții mei erau si vor rămâne in pământul romanesc, in amintirea semenilor si mai ales a mea. 
Cu greu m-am rupt de ortaci, de locurile unde mi-am pierdut o parte din sufletul meu. Drumul spre casa a fost cumplit. Mereu priveam in urma, in speranța ca o revăd, ca cineva vine sa îmi dea o veste... Desi sunt  așa cum eram si atunci, puternic, de neînduplecat, ferm, sufletul meu era stors de durere, de neînțelegere, de pierderea unui suflet drag, mult prea drag. S-au scurs din viața mea inca 65 de ani, părăsind această lume la 88 de ani. Toată aceasta perioada nu mi-a ieșit din suflet, acea ființă foarte draga, având mereu o greutate ce o simteam. 
Am revenit in această lume cam peste 180 de ani in urma, dar surprinzător, mereu eram răscolit de o pereche de ochi, frumoși, superbi pe care ii mai văzusem, dar nu puteam realiza un adevăr. Întâmplător, am cunoscut in viață o persoană care in timp mi-a devenit una din persoanele apropiate, iar prietenia s-a prelungit foarte multi ani, până când a plecat in lumea celor fara de dor. Fiind vorba despre un profesor doctor in psihologie, i-am povestit visele mele, ce se repetau destul de des, obsedându-ma o privire,  pe care o recunosc, dar fara a putea preciza de unde, a cui este. Având încredere totala in acea persoana, a carei nume nu este important, la propunerea de a face o regresie hipnotica, am acceptat fara teama sau sovaire. 
Rezultatul comunicat a fost aproape identic cu tot ce se pare ca am trăit, cu sute de ani in urma.  Cu mintea mult mai luminata, aveam sufletul împăcat ca "Fericire", a avut o viață frumoasa, dar despre care nu am mai aflat prea multe. 
Am  rămas mulțumit  ca visul meu este de fapt, o aducere aminte, dintr-o altă  viață, ceea ce am trăit cu mult in urma. Șocul uriaș pentru mine, dar in același timp o bucurie fara margini, a fost atunci când la o întrunire  cu multi oameni, am simțit că îmi pierd echilibrul, revăzând acei ochi fara egal pentru mine... 

Aceasta poveste, este un vis. Un vis trăit adevarat, de unul dintre "prietenii" mei, cel mai bun prieten al meu. Pentru a rămâne "doar un vis" , ii voi spune simplu, așa cum a fost totdeauna, "Neînfricatul"... Îmbătrânit de vreme, cu tâmplele "albe ca munții cărunți ai acestei tari", cu sufletul mereu in flăcările iubirii, ale durerii neîmpărtășite, cu ochii mereu plini de lacrimi nevăzute, dar trăite, lacrimi ale suferinței, ale mulțumirii unei revederi, ale bucuriei ca Ea este bine, are o viață a Ei, frumoasa, înconjurată de cei dragi.
El, bunul si apropiatul meu prieten, a hotărât sa plece, sa fie departe, departe de adevăr, departe de EA,  care i-a marcat viața. S-a retras in "amintiri" lăsând un "biletel la despărțire" , in locul vorbelor ce pot deveni dureroase, generatoare de momente neplăcute. 
M-a cuprins in brațe, strangandu-ma cu toată puterea, cu regretul despărțirii, cu lacrimile curgandu-i  pe obraz, ca ploile copilăriilor noasrte, in care stăteam minute in sir, pentru a ne spala de păcate, cum spunea bunica, e drept, referindu-se la "marile păcate" care erau toate  "boacănele" copilariei... Pe care le faceam din plin. A scos din buzunar un plic in care scrisese tot ce ar fi vrut sa ii spună Ei. Înainte de a se îndepărta de mine, mi-a spus : "prietene, totdeauna am fost atât de apropiati încât putem spune ca am avut același suflet. Plicul este deschis, pentru ca tu sa poți citi, apoi sa il sigilezi si sa il înmânezi după ce eu as fi plecat departe". Doar gândul acesta m-a înfiorat puțin. Am deschis după un timp "sufletul lui", câteva randuri :  "Te-am intalnit când inca erai un copil si mi-ai cerut sa fiu eu tatăl tau, după ce părinții tai au fost uciși. Ți-am promis  ca nu te voi părăsi niciodată. Așa am făcut. Cu fiecare zi, tu deveneai mai femeie. Nu ți-am spus asta niciodată, dar te doream doar pentru mine. Ai plecat, m-am consolat abia când am aflat ca ești bine. Nu aveam si nu am dreptul nici acum, sa îți întrerup cursul vieții, de aceea am hotărât sa plec, sa te las bucurandu-te de viață, chiar daca mereu ma voi gândi la Tine. Când ai început sa crești, iti mai spuneam ca intr-o zi ne vom găsi drumul, fiecare in altă direcție, pe drumul hărăzit de Dumnezeu. Credeam si speram ca si Tu simțeai pentru mine la fel si ... Totuși ai plecat. Așa ai simțit... așa ai făcut. Am plecat si eu pe un drum, dar cu gândul mereu la tine, sfâșiat de absenta ochilor tai, a sufletului tau, pentru totdeauna . Ai plecat sa nu te mai găsesc. Nu te-am mai găsit, dar așa cum știm că este o viață si intre vieți, mereu te aveam in gând, pana când am aflat ca ești bine. M-am liniștit pentru un moment, apoi ca un om responsabil, am inceput sa îmi pun întrebări ce au ramas fara răspuns... De ce ai plecat? De ce nu ai spus nimic ? Te-am supărat cu ceva? Cat sunt de vinovat ? Visam... Ma gândeam cum ar fi fost sa împărțim totul, de la cuvinte, frici, poveștile tale, ale mele, responsabilitatea copiilor, ce i-am fi avut împreună, bucuriile si necazurile, sărutările si mângâierile, noapte de noapte, pana când... Tu ai plecat, ai plecat sa îți fie bine, dar fara sa îmi spui un cuvânt... Doamne cat te-am căutat, cat am fugit din loc in loc, unde auzeam ca este o femeie frumoasa, cu ochii ca smaraldul... Erau mereu alti ochi, alți ochi... ai nimănui... N-am apucat sa fim împreună atât cat as fi vrut, sa ma satur de fericire. N-am apucat sa ma bucur de tine... N-am apucat un inceput, n-am apucat nimic... Tu nu ai ajuns sa ma cunosti , sa afli cum este sa fii iubită neconditionat, fără sa am timp sa te iubesc . Am înțeles, ca pentru a uita totul, trebuie sa plec de tot, sa nu mai vreau nimic... sa plec undeva, nu stiu unde, nu stiu când, nu stiu pana când si nu stiu, daca trebuie sa rămân... Poate ar fi trebuit sa o fac mai de mult. Nu stiu si nici daca ma mai întorc. Daca nu ma voi întoarce, sa nu uiți, candva, ne vom întâlni, acolo, sus, intr-o stea, ce poate deveni intr-o zi, steaua noastră sau, doar steaua Ta . Poate, daca intr-o zi ne vom intalni, si daca vrei, imi vei raspunde la întrebările mele...
Drumul meu pe pământ s-a sfarsit aici. Un ultim ramas bun".

Aceasta este povestea unui  prieten "de vis", pe care am scris-o din respect pentru  EL si pentru iubirea lui, pentru EA, pentru lacrima neplansa de nimeni. Rar se întâmpla si doar sa auzi asemenea povesti, dar sa le si trăiești.  Mereu ma gândesc, cum as fi procedat eu, intr-o situație similara. Unii au noroc si nu il prețuiesc, in timp ce alții rămân fideli unei iubiri ...          
Va doresc tuturor, sa vă bucurați de Pace, Lumina, Liniște in suflet, Iubire  necondiționată si fără sfarsit. 
Va îmbrățișez cu toată dragostea, prețuirea, prietenia si marele Dor.             
 Mereu același vechi  si nou prieten, ... Petre.

.articol de Petru Hinda

sâmbătă, 25 martie 2017

ORA PAMANTULUI 25 martie 2017

În 25 martie se întâmplă din nou: fix la 20.30, ora României, va începe Ora Pământului. În scopul transmiterii unui semnal pentru protejarea climei, oamenii din întreaga lume vor stinge luminile timp de oră, pentru a zecea oară de la lansarea acestei iniţiative, iar în mod ideal vor fi deconectate și toate aparatele electronice. În mod ipotetic, dacă acest lucru s-ar întâmpla în toate gospodăriile românilor, în acest interval de numai o oră s-ar putea economisi conform estimărilor 1,4 milioane de kilowați-oră de energie, ceea ce corespunde cu circa 400 de tone de emisii CO2. Cantitatea de energie pe care gospodăriile românilor ar putea să o economisească în timpul Orei Pământului ar fi suficientă, de exemplu, pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an întreg sau pentru funcţionarea iluminatului public într-un oraş cu 300.000 locuitori timp de trei luni ori pentru a ține aprins permanent un singur bec economic LED timp de 32 de mii de ani. „Ora Pământului este un gest simbolic prin care fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze ce rol important avem în protejarea mediului. Sunt lucruri pe care le putem influenţa în mod semnificativ prin schimbarea comportamentului nostru, folosind energia în mod eficient”, declară Dan Morari, director general al E.ON Energie România. Un bec clasic de 100 KWh consumă anual 100 W, dar din această cantitate doar 6% este transformată în lumină, restul de 94% se pierde! De aceea, este de preferat să trecem de la această variantă ineficientă la iluminatul inteligent cu LED-uri care consumă doar 20% din energia pe care o foloseşte un bec clasic. „Sunt multe lucruri, în aparenţă mărunte, dar care ne ajută să economisim energie şi asta se va reflecta în factură! Încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar dacă nu ne încărcăm telefonul, la fel şi aparatele electrocasnice lăsate în stand by. Şi fiindcă un sfert din consumul de curent din gospodărie este dat de funcţionarea frigiderului, iar 10% de maşina de spălat, putem reduce costurile folosind aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară”, a adăugat Dan Morari.

 

sursa:https://www.dcnews.ro/ora-pamantului-25-martie-2017-milioane-de-kw-economisi-i_537170.html

Sursa:https://www.youtube.com/watch?v=Tp5fmvilFlk&feature=youtu.be

BUNAV ESTIRE

Ce este bine sau nu să faci de Buna Vestire


În fiecare an, pe 25 martie prăznuim Buna Vestire. Buna Vestire este cunoscută în popor și ca Blagoveștenia sau Ziua Cucului. Această zi prăznuiește ziua în care Arhanghelul Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, ca atare această zi este dedicată Maicii Domnului.
În această zi Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent de ziua săptămânii în care cade. I se mai spune Ziua Cucului pentru că se presupune că în această  zi cântă prima oară cucul, anunțând sosirea primăverii.
În popor se credea că dacă auzi cucul pe stomacul gol atunci este semn rău. Mai există obiceiul să se numere de câte ori cântă cucul, descoperind astfel câți ani mai ai de trăit.
Există obiceiul, ca în această zi, să se amenințe pomii cu toporul și să se stropească cu țuică, pentru că în acest fel vor da roade.
În Maramureș, se obișnuiește  să se aprindă focul în curte, până după miezul nopții sau până în zori de zi. Obiceiul poartă numele de ”Noaptea Focurilor”. Focul se aprinde în general, cu lucruri nefolositoare de  prin curte, tocmai pentru a arde ce e vechi (iarna) și a chema noul (primăvara).

În această zi nu avem nevoie să ne certăm și să ne supărăm unii pe alții, pentru că vom avea necazuri tot anul. Ziua Cucului trebuie să o așteptăm veseli, cu stomacul plin, cu buzunarele pline de bani, astfel vom putea beneficia de lucrurile bune, pe care ni le va oferi anul ce a venit.

Pe de altă parte, dacă suntem triști, dacă ne e foame, atunci se spune că ”ne-a spurcat cucul”, iar lucrurile nu vor fi tocmai bune în acest an.

Tot în această zi, se spune că băieții și fetele îl întreabă pe cuc când se vor căsători : ”Cucule voinicule, câți ani îmi vei da până m-oi însura/mărita?”. Dacă cucul va cânta atunci mai ai un an de așteptare, dacă în schimb cucul va tăcea, atunci o să ai parte de o căsătorie rapidă.

Totodată, craca pe care a cântat cucul în această zi este tăiată și pusă în scăldătoarea  fetelor, ca astfel băieții să nu le ocolească.

Buna Vestire sau Blagoveștenia este prima sărbătoare atestată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început, astfel unii au sărbătorit-o în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), alții, cum ar fi Bisericile din Vest: Spania, Galia, Milano, au sărbătorit-o pe 18 decembrie.  În partea de Est, în schimb, a început să se sărbătorească pe 25 martie, probabil,pe măsură ce Nașterea Domnului a început să se prăznuiască, pe 25 decembrie; începând cu prima jumătate a secolului V.

Superstiții de Buna Vestire

În această zi se mănâncă pește ca să putem fi la fel de iuți ”ca peștele în apă”
Dacă pescarii aruncă mămăligă în apă, atunci toți peștii din acea apă vor muri
Dacă punem ouă sub cloșcă, de Buna Vestire, atunci puii vor ieși cu 2 capete și 4 picioare
Pe pragul casei se pun pâine și sare pentru a hrăni îngerii ce ne veghează tot anul
Se crede că așa cum este vremea în această zi așa o să fie și ziua de Paște
Se purifică stupii trecându-se pe deasupra unui foc și stropindu-se cu agheasmă.


SURSA:https://www.zenivers.ro/ce-este-bine-sau-nu-sa-faci-de-buna-vestire/

vineri, 24 martie 2017

INTREBARI SI RASPUNSURI - CONTRADICTII IN SENTIMENTE


Prieteni dragi, bună dimineața,

Poate un gând, poate doar o întrebare, ce ma urmărește de când eram copil, m-a ajutat sa înțeleg  ceva, despre evoluția relațiilor intre oameni.
Intrebarea la care ma refer este : De ce uram?  Iar de aici, vin in graba mare, alte intrebari: De ce iubim? De ce il uram atat de mult pe cel ce il iubim? Apoi vine si intrebarea-gand: cand au inceput sa se manifeste astfel de sentimente, de genul “cauza-efect”.

Cand a venit intrebarea, raspunsul a venit de la sine. Ura si iubirea isi au "origini si radacini" mai vechi, inca din copilărie. Sau ar putea sa fie si din perioada de “asteptare” din pantecul mamei?

Intrebari si raspunsuri…

Fiecare dintre noi stim, din viața noastra sau a altora, ca unii sunt rasfatati excesiv, in timp ce alții,  strabat  cu greu drumul  vieții. Acum vreau sa ma refer la comportamentul elevilor, parintilor si a educatorilor. Sau mai exact la ce inseamna drepturi si datorii.
 Se întâmpla ca ajunși la școală, educatorii au restricții severe privind "educația elevilor". Sunt sancționați când îndrăznesc sa atragă atenția unui elev sau eleve.
Educația s-a    "alterat",  fiind permise mult prea multe atitudini neplacute, tolerate de guvernați, impuse dascălilor, acceptandu-se ținute de multe ori indecente, " bijuterii de genul piercing-urilor, in sprâncene, nas, buze sfidând cu nonșalanță bunul simt.
Diferenta dintre posibilitățile materiale ale părinților, contribuie la separarea copiilor in doua grupe, a celor cu bani si a celor nevoiași, felul in care sunt sau nu, acceptați in grupuri . Se întâmpla ca unii copii cu posibilitati financiare mai reduse, sa fie acceptati de celalalt grup, datorita faptului ca pe lângă bunul simt, i se accepta si inteligenta,  dar si TRAIRILE sufletesti.
Cazuri rare, este drept, dar ... posibile.
Scriam intr-un alt articol, despre rautate, dar azi, vreau sa fac o completare.... Trăim o etapa cumplita, in care ura, lasitatea, răutatea, ipocrizia, parca ar fi moștenire genetică. Elevii care se considera,  ca sunt in randul oamenilor potenți financiar, își permit să trateze pe ceilalți "de sus", neintelegand ca viața are urcușuri si coborâșuri, si vine o zi… cand totul poate suferi, o răsturnare de situatie, când ajutorul altora, este necesar sa il primesti.
Asa se intampla, ca cei care au dus o viață curata, liniștită, sunt gata sa uite toate cele trăite si sa ajute pe oricine, daca i se cere sprijinul. După un asemenea gest, intre oameni oricât de multa ura ar fi adunat pentru celalalt, totul se întoarce cu 180°.
Fac un salt, spre alt aspect al vietii…
Cunosc situații, in care oameni ce au trăit asemenea momente, s-au casatorit si viata lor a fost minunata. Adevărata problemă e atunci când apare o persoana de care ne îndrăgostim. La început pentru a nu il deranja pe celalalt, cu adevăruri, cu mici reproșuri, evita sa spună ceva... dar după ce sunt impreuna si se considera deschiși unul fata de altul, mai spun una, alta care nu mai par glume ca alta data, ci chiar se pot simți insultați, atacati ceea ce ii îndeamnă uneori, pe unii, la răzbunare. Atunci când sentimentele nu sunt profunde, totul se poate nărui, fara a mai putea fi reluate.
Pentru a se evita asemenea momente, e bine sa fim corecți unii cu altii, pentru ca așa cum se spune in popor niciunul dintre noi nu suntem ingeri, dar in loc sa îți urăști iubitul (iubita), mai bine aratati adevărata ta "fata" si atunci totul se transforma in armonie . Daca sunt defecte, e bine  sa ne străduim sa scăpam de ele.
O relație este un parteneriat, iar valoarea lui crește atunci, când ambele parti lupta pentru dezvoltarea cu succes.
E bine sa ne gandim daca in viață, e mai bine sa arătăm așa cum.suntem, sau sa ne creem  o imagine falsa. Oricum adevarul este totdeauna unic, in timp ce o imagine falsa, este ca o oglinda sparta, numai cioburi, ce nu se mai reface niciodată. 

Cu imaginea adevărului si a minciunii in gând, va doresc sa va bucurați, de tot ce poate fi mai bun, mai necesar si mai frumos , SANATATE, NOROC, FERICIRE, intr-o minunata atmosfera de Pace, Liniște , Lumina in suflet, intr-o îmbrățișare a Iubirii necondiționate si fara sfârșit.
Cu toata dragostea, pretuirea, prietenia, cu omniprezentul Dor, același vechi prieten, Petre.

 Articol de Petru Hinda

luni, 20 martie 2017

Buna ziua, azi va propun un articol, ale caror randuri m-au incantat. Va rog, sa va faceti timp sa il cititi si sa cugetati la cele scrise...
Va multumesc, 
Alexandra Hinda




Zece nevoi umane de care educatia ar trebui sa tina seama

Avem cele zece porunci. In complementaritate cu ele, propun zece nevoi umane. Ele isi au radacinile in copilarie. Ar fi trebuit sa faca obiectul educatiei si invatarii, la toate varstele. Dar nu prea se intampla acest lucru. Poate ne aude cineva; acum, la acest moment al unui nou inceput.

1. Nevoia de a da un sens vietii, la nivel elementar

Macar o data pe zi savureaza faptul ca respiri ; ca privesti cerul si pamantul ; ca te misti ; traieste-le ca mari evenimente. Bucura-te ca ai schimbat un zambet cu un copil care a trecut pe langa tine. Toate acestea sa-ti fie suficiente pentru a simti ca viata are un sens, ca merita sa fie traita, ca este un dar pentru care cei care te-au adus pe lume si te-au crescut au dreptul la iubirea si recunostinta ta.

2. Nevoia de improspatare

Dar respiratia si miscarea sunt cu noi tot timpul. Exista riscul, tentatia ca ele sa devina rutina, sa nu le acordam nicio atentie, cum de fapt se si intampla in general. Rutina nu poate si nu trebuie eliminata total, o mare parte a comportamentului nostru urmeaza reguli precise, tin de civilizatie. Problema este de a reduce rutina la minimul necesar, de a nu deveni sclavul ei, cum se intampla din pacate frecvent. Asa cum avem grija zilnic sa ne improspatam corpul prin odihna, prin miscare si prin folosirea apei si sapunului, avem nevoie si de o improspatare a mintii, a simturilor, a sufletului nostru. Sa ne trezim in fiecare dimineata capabili de a arunca o privire proaspata asupra lumii, cu dispozitia unui nou inceput, cu o limpezire a simturilor si a gandurilor; intr-un anume sens, sa recapatam, sa recuperam candoarea copilariei.  

3. Nevoia de intrebare si de mirare

Eram in copilarie intr-o permanenta stare interogativa, de curiozitate, de mirare, de extaz in fata spectacolului naturii si al lumii, al propriei mele fiinte. Pentru a da un singur exemplu, sunt de-a dreptul fermecat de nazdravaniile creierului meu, in materie de memorie si de imaginatie. In fiecare seara, cand ma las prada somnului, ma intreb ce calatorii neasteptate imi vor oferi visele din noaptea respectiva. Starea de mirare, de extaz mi-a alimentat totdeauna pofta de viata, a fost mereu o sursa de energie. Atunci cand sunt intrebat: de ce traiesti ? ii raspund: pentru a ma mira.De prea multe ori, scoala, in loc sa intretina si sa dezvolte aceasta nevoie, o anihileaza. Dar daca nu ne mentinem starea de curiozitate, de mirare, de dorinta de a intelege lumea, nu doar de a o inregistra, atunci nu ne putem forma capacitatea de problematizare, de identificare a aspectelor neelucidate, nu putem sesiza amploarea si natura ignorantei noastre.

4. Nevoia de indoiala si de suspiciune

Ce poate fi mai uman decat ezitarea, nehotararea, nedumerirea? Pentru Rene Descartes, starea de indoiala este semnul clar al naturii ganditoare a fiintei umane. Un acelasi lucru poate fi considerat din mai multe puncte de vedere si, in aceste conditii, spiritul critic ne obliga la o analiza comparativa, care uneori nu conduca la un rezultat ferm, ci la o pluralitate de posibilitati, fiecare fiind descrisa in termeni de grad de plauzibilitate. In justitie se lucreaza cu prezumtia de nevinovatie. In educatie si in invatare, este recomandabil sa adoptam prezumtia de suspiciune. Ne nastem criticand ; plansul nou-nascutului este reactia sa critica fata de o nemultumire. Sa privim cu interes, dar cu suspiciune orice ni se livreaza de la catedra, de la o tribuna, de pe internet, din carti, din orice fel de publicatii, asa cum un politist care cauta pe autorul unei crime suspecteaza totul. Educatorii, profesorii ar trebui sa fie primii care sa recomande, sa stimuleze aceasta atitudine la elevi, la studenti, sa le spuna acestora: « Cel mai clar semn de respect pe care mi-l puteti arata este sa-mi acordati atentie, dar sa nu acceptati nimic din ceea ce va spun inainte ca spiritul vostru critic sa va asigure de adevarul si de interesul spuselor mele ; daca nu ma intelegeti, sa nu ma lasati sa trec mai departe, sa-mi cereti sa fiu mai clar; daca vi se pare ca nu am dreptate, sa va manifestati argumentat dezacordul ». O atitudine similara se cuvine a fi adoptata fata de litera tiparita, din manuale sau din orice alt loc. Omul de la catedra nu trebuie sa pozeze intr-un a toate stiutor, este normal ca uneori sa le spuna celor pe care-i instruieste : « nu stiu », « nu inteleg nici eu» ; iar atunci cand cineva din banca ii corecteaza o scapare, o greseala, sa-i multumeasca pentru atentia acordata. Uneori introduceam deliberat o greseala in prestatia mea, pentru a testa vigilenta studentilor.  Nevoia de indoiala si de suspiciune functioneaza concomitent cu o alta, opusa: nevoia de complicitate la o conventie. De exemplu, mergem la un spectacol de teatru. Ne supunem prezumtiei de complicitate la conventia de fictiune propusa de spectacol, o acceptam, ii acordam credit. Dar spiritul nostru critic nu inceteaza sa functioneze si avem dreptul, ulterior, sa ne exprimam eventuala insatisfactie, sa pretindem ca autorii spectacolului au inselat asteptarile noastre, creditul pe care le-am acordat. La fel, in cazul unei poezii, a unui roman etc.

5. Nevoia de greseala si de esec

De cate ori am esuat pana sa deprindem sa folosim furculita, cutitul si lingura ! De cate ori am cazut, ne-am julit genunchii, pana sa invatam sa ne tinem pe picioare si sa mergem ! Este clar ca invatarea, drumul spre dobandirea unui nou comportament trec prin greseli si esecuri; ele sunt pretul pe care-l platim pentru a ne imbogati intelegerea si pentru a acumula noi capacitati. Trebuie deci sa distingem intre greselile de acest fel, care au un rol pozitiv, benefic, si greselile ordinare, facute din neatentie sau ca urmare a altor imperfectiuni senzoriale sau psihice. A plasa greseala si esecul, la modul general, in sfera infractiunii sau/si pacatului denota o confuzie grava, pe care totusi o comite mereu practica educationala. Auzim mereu : « cine a gresit, sa plateasca ». Dar exemplul copilului care cade inainte de a invata sa se tina pe picioare si niciun parinte normal nu se gandeste sa-l pedepseasca pentru acest esec trebuie sa ne stea mereu in fata.

O veche vorba latineasca de intelepciune ne aminteste ca a gresi este omenesc. Dar reflectia respectiva continua prin a condamna perseverarea in greseala. Aici este nevoie de o precizare. De exemplu, sa repeti mereu traversarea strazii pe culoarea rosie a semaforului este intr-adevar de condamnat si de sanctionat; in general, nerespectarea deliberata a unor reguli ale comportamentului uman, social este de sanctionat si aici intra in functie justitia si morala ; dar sa comiti mereu greseli, alte greseli, in incercarile in care te aventurezi pentru a strapunge necunoscutul – este un lucru normal, inevitabil.

Istoria abunda in exemple de greseli si esecuri ale unor oameni de seama, in tentativa de a spori cunoasterea umana. S-ar putea scrie o istorie a omenirii centrata pe  greseli si pe esecuri.  O mare parte, poate cea mai mare, a actiunilor de pionierat, a lucrarilor care au deschis drumuri noi in cunoastere si in actiunea sociala au inclus greseli, ca un produs secundar al noutatii ideilor lansate. Mai mult, mergand pe urmele unor greseli comise in lucrari sau actiuni temerare, s-a ajuns la aparitia unor noi idei, noi domenii de cercetare. « Greseala matematica, sursa de creativitate » a fost de mai multe ori titlul unora dintre expunerile mele. Pentru a da un singur exemplu : noua stiinta a haosului a fost initiata de Henri Poincare in tentativa sa de a inlatura o greseala dintr-un memoriu al sau de mecanica cereasca. Am putut verifica personal si banui ca e adevarat in general faptul ca drumul spre multe (poate cele mai multe) idei si teoreme matematice a urmat o cale sinuoasa, de tatonari, rataciri, confuzii, greseli de tot felul, pana s-a cristalizat varianta sub care ele sunt acreditate. A cunoaste, macar in unele cazuri, aceasta istorie zbuciumata mi se pare esential, daca vrem sa intelegem natura profunda a creatiei umane. Personal, am facut aceasta experienta pe unele situatii din matematica, din informatica, din lingvistica, din domeniul literar-artistic, dar cred ca este valabil in general.

Tinand seama de inevitabilitatea esecurilor, este esential sa educam rezistenta la esec,  intelegerea faptului ca esecul este normal ; mai mult : dintr-un esec este totdeauna ceva de invatat.

6. Nevoia de joc

Apreciez jocurile bazate pe reguli prestabilite, de la fotbal si tenis la sah si go. Ele au un rol important si merita atentia tinerilor. Dar nu in primul rand la ele ma gandesc acum. Am in vedere jocurile care valorifica nevoia de libertate, curiozitatea de a intelege cele percepute prin simturi s prinobservatie directa, nevoia de si dreptul la greseala si esec, fara a fi pedepsite. Am considerat astfel de exemple la punctul anterior: cum invatam sa ne tinem pe picioare si sa mergem. Este clar ca orice copil de pe suprafata Pamantului trece prin aceasta experienta. Acum ma voi referi la un alt joc, si el practicat, pe cat mi-am putut da seama, de toti copiii lumii: jocul de-a v-ati ascuns. Eu ma ascund iar tu ma cauti si daca ma gasesti, ai castigat. Acest joc nu face decat sa imite un altul, pe care natura, lumea il practica fata de noi, la orice varsta si de la inceputurile omenirii. In tentativa noastra fireasca de a intelege lumea, totul se intampla ca si cum lumea ne spune: « cauti sa ma intelegi, dar eu ma ascund; si cu cat lucrul pe care-l cauti este mai interesant, mai semnificativ, cu atat il ascund mai bine si il fac mai greu de gasit. Dar merita sa-l cauti. Chiar fara rezultatul asteptat, cautarea iti va da satisfactii, care insa ar putea fi altele decat cele  la care te-ai gandit initial. Cauti ceva, nu-l gasesti, dar gasesti altceva; uneori mai interesant decat ceea ce cautai initial ». Invata sa savurezi acest spectacol al omenescului, sa te imbeti de el – si din nou sa simti ca viata merita sa fie traita. Cautarea se dovedeste de multe ori mai importanta decat gasirea. Placerea de a urca un munte sta in primul rand in a savura fiecare moment al parcursului, chiar daca nu ajungi in varf.  Mai e si un alt aspect, observat de Blaise Pascal: de multe ori cauti ceea ce deja ai gasit. Gasesti ceva ca o banuiala, o intuitie, o extrapolare a unor observatii empirice. Dar ai nevoie de o confirmare mai convingatoare. Asa se intampla, de exemplu, ca in matematica multe teoreme sunt ‘gasite’ mult inainte de a fi demonstrate ; cazul teoremei lui Pitagora, gasita empiric mult inainte de Pitagora.

Dar toata cautarea la care ne referim ce este altceva decat invatarea, descoperirea, inventia ? Nevoia noastra de a intelege lumea, de a ne intelege pe noi. O cautare care trebuie sa valorifice toate nevoile umane discutate anterior, dar si pe cele care urmeaza.

7. Nevoia de identitate

Aici se afla o provocarea majora, dramatica, si o sansa de a da vietii noastre o motivatie superioara.   Direct implicate sunt toate celelalte 9 nevoi pe care le discutam. Biologic, avem o identitate individuala, prin faptul ca fiecare fiinta vietuitoare de pe aceasta planeta are un ADN specific. Acizii dezoxiribonucleici sunt ‘cuvinte’ pe alfabetul celor patru tipuri de baze nucleotide. Acest alphabet este acelasi pentru toate fiintele traitoare pe planeta Terra. Dar ordinea in care sunt asezate elementele alfabetului in alcatuirea ADN-urilor este alta la fiecare dintre noi, deci fiecare fiinta umana are o identitate biologica specifica. Ne nastem preluand o intreaga mostenire genetica de la parinti si, prin intermediul lor, de la bunici, strabunici etc. Preluam o seama de trasaturi, deprinderi, reprezentari, judecati si prejudecati determinate de contextul geografic si istoric in care ne dezvoltam. Toate acestea ne confera o identitate genetica, de familie, de loc geografic si de moment istoric, deci o identitate locala, una regionala, una nationala, de limba, de credinta. Aceasta identitate pe care natura si istoria ne-o imprima, de multe ori fara a ne da seama, ramane pentru prea multi oameni singura lor identitate. Prea multi oameni nu simt nevoia unei identitati mai bogate decat aceea primita fara vreun efort personal. In perioada trecerii de la copilarie la adolescenta ar trebui sa inceapa constientizarea nevoii de construire a unei identitati mai bogate decat aceea cu care ne-a inzestrat natura. Cum sa facem sa educam la cat mai multi tineri aceasta nevoie ( valorificand critic, selectiv, identitatea primita de la natura) ? Cum sa-i facem pe tineri sa constientizeze faptul ca in conditiile actuale ale globalizarii de toate felurile actioneaza asupra noastra, direct sau indirect, toate nivelurile sociale, de la cele locale la cele regionale, nationale, europene, occidentale si planetare ?  Sa le explicam tipologia identitatilor culturale: balcanica, dunareana, a Marii Negre, sud-est europeana, central europeana, mediteraneana, europeana, occidentala, planetara dar si tipologia care rezulta din diversitatea lingvistica, de credinte, de civilizatii. Se intampla un lucru fara precedent in istoria omenirii: numeroasele identitati ale fiintei umane, aflate intr-o dinamica permanenta si o interactiune continua, nu mai pot fi intelese decat concomitent, formand un sistem. Sau le intelegem pe toate sau pe niciuna. Globalizarea si internetul au o contributie esentiala la aceasta noua configuratie a identitatilor. Educatia nu reuseste sa faca fata acestor probleme, nici nu prea le are in atentie. Dar tensiunile existente intre diferite identitati ale fiecarei persoane si intre identitatile unor persoane diferite sunt, in ultima instanta, la radacina multor conflicte si razboaie ; aici isi afla radacinile si terorismul existent la scara mondiala. Posibiltatea unei dezvoltari armonioase a identitatilor ramane deocamdata doar un proiect.

8. Nevoia de omenesc si de omenie

Identitatea este primul termen al unui cuplu esential, in care al doilea termen este : alteritatea. Niciunul dintre ei nu se clarifica in absenta celuilalt. La orice nivel, ne definim identitatea prin raportare la ceea ce este diferit. Diferenta se poate referi la varsta, la sex, la nationalitate, la limba, la culoarea pielii, la religie, la nivel de cultura, la pozitie sociala, la apartenenta politica, la filosofie a vietii, la preferinte literare sau de orice alta natura  etc. Sa fim pregatiti sa intelegem omenescul in diversele sale ipostaze, sa admitem ca tocmai infinita sa diversitate ii da farmec. Nu exista doua fete umane identice, nu exista doua voci umane identice, nu exista doua priviri umane identice. Dar dincolo de aceasta diversitate, toti copiii lumii au o prospetime cuceritoare, toti alterneaza rasul cu plansul, toti rad la soare, toti indragesc miscarea si jocul, toti ard de curiozitate. Omenescul este o sursa nesfarsita de delectare, de minunare. Iata, pentru a alege numai una din fermecatoarele manifestari umane: vorbirea, limba. Cata subtilitate, cata finete, cat joc al nuantelor iti ofera cuvintele, frazele, discursul ! Muzica lor, semnificatia lor. Cat de placut e sa constati ca reusesti sa spui ceea ce ai gandit, dar cat de usor, pe nesimtite, frazele derapeaza si nu mai exprima ceeace ai dorit ! O continua alternare a gasirilor si a ascunderilor, a confirmarilor si a frustrarilor. Sau jocurile memoriei umane, ale amintirilor si uitarilor ; sau trecerile insesizabile de la zambet la lacrima, de la gravitate la duiosie. Iata un pariu major al educatiei: sa-i antrenam pe copii sa savureze omenescul in intreaga sa diversitate. Omenescul nu este ca jocul de tenis, unde castigi in dauna altora, care pierd ; omenescul poate fi universal castigator. La animale, o pornire instinctiva vede in diferenta o adversitate. Pentru ca oamenii sa nu reproduca si ei acest comportament, este nevoie de o educatie corespunzatoare, altfel se intampla ceea ce vedem mereu : baietei de clasa a treia primara care se iau la bataie pentru ca «  eu am spus intr-un fel iar el a spus altfel ».

De la omenesc, nu e decat un pas pana la omenie. Nevoia de a fi bun, generos, de a darui, de a-i contamina pe altii de bucuria vietii. De a adopta in comportamentul tau prezumtia de solidaritate cu ceilalti oameni. Copiii care se formeaza in acest fel (iar internetul ar putea avea aici un rol esential) vor putea fi mai greu antrenati in razboaie de tot felul.

9. Nevoia de cultura

Omenirea a acumulat un imens tezaur de cultura stiintifica, literar-artistica, tehnologica, religioasa, filosofica etc. Culmi ale spiritualitatii umane, in matematica, astronomie, fizica, chimie, biologie, filosofie, literatura, muzica, arte vizuale, teatru, stiinte juridice, economice, istorice, arheologice, geografice, geologice si, mai recent, in film si in disciplinele informatiei si ale comunicarii stau marturie pentru splendoarea omenescului, pentru puterea sa de patrundere, de imaginatie, de descoperire si de inventie. Dar cine beneficiaza de ele, cati sunt cei care au acces la aceste piscuri, le inteleg, isi pot umple sufletul si mintea de intelepciunea si frumusetea lor, se pot astfel inalta spiritual mult peste starea de animalitate ? Cati sunt cei care ajung sa traiasca fiorul unui vers, al unei povesti, al unei muzici, al unui tablou, al unui monument de arhitectura, al unei sculpturi, al unei ecuatii, al unei formule chimice, al tabelei lui Mendeleev, al unui program de calculator, al geometriilor neeuclidiene, al relativitatii einsteiniene, al lumii cuantice, al dualitatii Watson-Crick a acizilor nucleici ? Oare pe la urechile cator copii, adolescenti, trece adierea unor acorduri din Beethoven, Bach, Mozart sau Chopin ? Cate priviri aflate in dimineata vietii ajung sa se desfete in prezenta unui tablou de Rembrandt, a unei sculpturi de Brancusi ? Va fi in stare educatia publica sa preia acest mesaj ? Mai avem timp de asa ceva ? Un timp de contemplare, de suprema emotie. Nu cumva eliberam pe banda rulanta diplome de diverse grade, fara acoperire culturala ? Si daca nu au acoperire culturala, ce sunt posesorii acestor diplome altceva decat, in cel mai bun caz, furnizori de servicii ? Si daca nu prea au nevoi culturale, ce motivatie mai profunda pot da  vietii lor ? Cohorte de oameni, unii cu o stare de prosperitate materiala, au totusi un statut de sclavi culturali. Sa nu-ti fie mila de ei ?  Sa nu-i compatimesti ? Nu cumva se afla aici sursa principala a derapajelor de ordin civic, moral, juridic, a violentei verbale, psihice, fizice ?   Care este nivelul de cultura al celor ce ne conduc, ce repere umane au ei ? Ce anume da un sens vietii lor ?

10. Nevoia de transcendenta

Ne aflam aici la modul superior, de cea mai inalta complexitate, pe care o poate capata nevoia de a da un sens vietii.  Etimologic, trans inseamna dincolo iar verbul latinesc ce i se alatura s-ar traduce prin a te catara. Obiceiul copiilor de a se catara in copaci, pe garduri, pe stalpi exprima nevoia, tentatia de a se inalta, de a se departa de sol. Asa incepe transcendenta. Sa treci dincolo de limitele, de cadrul ce ti-au fost impuse prin nastere, sa nu ramai sclavul perceptiei senzoriale si empirice, sa incerci sa le depasesti Asa au aparut geometria neeuclidiana, care sfideaza perceptia senzoriala a spatiului; fizica relativista, care transgreseaza perceptia empirica a timpului, energiei si miscarii; constientizarea limitelor limbajului uman, inadecvat situatiilor in care nu mai exista o diferenta clara intre subiect si obiect si dincolo de care urmeaza tacerea sau compromisul de toate felurile; logicile neclasice, care incalca una sau mai multe din cele trei principii ale logicii aristotelice : identitate, necontradictie, tert exclus; imaginarea unui calcul care depaseste frontiera Turing data de ideea obisnuita, elementara de calcul etc. Transcendenta este atat la destinatie cat si la origini. Distinctia kantiana dintre transcendent (dincolo de posibilitatile cunoasterii umane)  si transcendental (relativ la achizitii ale cognitivului uman care preced orice experienta; cunoasterea apriorica). Transcendenta matematica se refera, in acord cu Euler, la operatii care nu se pot realiza prin repetarea de un numar finit de ori a unor operatii elementare, aplicate numerelor intrewgi si unei variabile x. De aici, nu-i decat un pas pana la distinctiile profan-sacru, imanent-transcendent.  In aceeasi ordine de idei, se poate discuta despe transcendenta in muzica, in viziunea fenomenologiei sunetului, preconizate de Sergiu Celibidache.

Desigur, nu sunt acestea singurele nevoi umane. Dar sunt dintre cele mai importante si dintre cele mai neglijate. Traim acum un moment al unui nou inceput. Voi, oameni ai scolii si ai universitatii, voi elevi si studenti, voi, parinti ai elevilor si studentilor, voi, oameni de cultura, intelectuali, ce ar fi sa valorificam  a doua nevoie evocata mai sus si sa ne improspatam ?


Sursa: http://www.contributors.ro/editorial/zece-nevoi-umane-de-care-educatia-ar-trebui-sa-tina-seama/
Echinocțiu de primăvară 2017. Când începe primăvara astronomică și cum ne afectează echinocţiu


După „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după "zăpada mieilor", când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii, deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.

Echinocțiu de primăvară 2017. După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia.

Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27' .

Echinocțiu de primăvară 2017. La momentul echinocțiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.

Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mițcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Echinocțiu de primăvară 2017. Iluminarea planetei la echinocțiul de primăvară
Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară, conform astro-urseanu.ro

Echinocțiu de primăvară 2017. Evident, descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Echinocțiu de primăvară 2017. Data echinocţiului de primăvară în următorii ani:
2017 - 20 martie, ora 12:29
2018 - 20 martie, ora 18:15
2019 - 20 martie, ora 23:58
2020 - 20 martie, ora 05:50

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ : Copiii alungă frigul, iar tații pornesc plugurile
În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Tradițiile spirituale ale Echinocțiului de primăvară spun că orice forma de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La toate acestea se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei. Strămoşii daci aveau solide cunoştinţe de astronomie, iar templelor lor de pe înălţimi transpun grăitor chiar şi astăzi cunoştinţele lor despre calendarul solar.

Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general. La Şinca Veche, unde se presupune că dacii aveau într-adevăr un locaş de cult în grotă, se vor fi adus desfăşurat dansuri rituale şi sacrificii cu ocazia echinocţiului de primăvară. Totuşi, după convertirea la creştinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit o transmutaţie, chiar dacă s-au păstrat în subconştientul colectiv. Focuri se aprindeau în vechime, pentru a arde iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii.

Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor. Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumină şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care dă direcţia pentru activităţi omeneşti specifice. Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.

Echinocțiul de Primăvară 2017. Un moment de armonie și echilibru
Echinocțiul de Primăvară 2017. Tradițional, momentul Echinocțiului este un moment de armonie și echilibru, în care ziua și noaptea sunt într-o perfectă balanță.

Echinocțiul de Primăvară 2017. Echinocțiul de Primăvară din acest an stă sub semnul echilibrului pe toate planurile dar, mai ales, al echilibrului pe plan energetic.

Echinocțiul de Primăvară 2017. Pentru că, doar atunci când energiile diurne sunt în echilibru cu energiile nocturne, când energiile spirituale sunt în echilibru cu energiile telurice, atunci când puterea consumată de sistemul energetic uman este în perfect balans cu energia atrasă de acesta în interiorul său, atunci este pace.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2017. Datini şi obiceiuri
Echinocțiul de Primăvară 2017. În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Echinocțiul de Primăvară 2017. Tradiţiile spirituale ale Echinocţiului de primăvară spun că orice forma de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat.

Echinocțiul de Primăvară 2017. Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

Echinocțiul de Primăvară 2017. Conform tradiţiei creştine, Paştele este serbat întotdeauna în prima duminică după Luna Plină de după echinocţiu.

Echinocțiul de Primăvară 2017. Oamenii recunosc echinocţiul de primăvară de mii de ani. Pentru multe civilizaţii antice evenimentul marca reîntoarcerea la belşug - adică hrana începea să fie procurată mai uşor. Mai mult, vechii egipteni au construit Sfinxul în aşa fel încât acesta „priveşte” exact în punctul în care soarele răsare cu ocazia echinocţiului de primăvară. Totodată, prima zi de primăvară astronomică coincidea cu prima zi a anului persan şi era marcată prin 13 zile de petreceri.

Echinocțiul de Primăvară 2017. În cultură amerindiană se ţineau ritualuri şi dansuri în onoarea Soarelui. Indienii Sioux plantau în această zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legătură între Cer şi Pământ.

Echinocțiul de Primăvară 2017. În fiecare an, în această zi sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turişti dornici să celebreze echinocţiul de primăvară.

Echinocțiul de Primăvară 2017. Chinezii credeau că în ziua în care cade echinocţiul de primăvară ouăle (simboluri ale fertilităţii) pot să stea în echilibru, deoarece gravitaţia este egală în toate părţile. Ştiinţa a arătat că acest lucru nu este adevărat, conform ziarulevenimentul.ro.

Echinocțiul de Primăvară 2017. Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.


joi, 16 martie 2017

Educație ?... Iubire ?... Răutate ?


Dragi prieteni, bună dimineața,


Au trecut ani buni de când un eveniment "trăit de o mama" intr-un parc, intr-o groapa cu nisip, cu copii ce se jucau si părinți, care ii supravegheau. Atmosfera de vară, cu un vânt cald , un soare arzător, foșnetul frunzelor care păreau a vorbi, dând sfaturi copiilor ce se întreceau in construcții făcute din nisip. Groapa cu nisip era plina de copilași harnici si "responsabili". Nu vreau să amintesc numele protagoniștilor, ci sa ii numesc generic, "baietelul X" si
"băiețelul Y", alaturi de inca doua fetițe, care aveau doar rol de admiratoare si "consiliere" in "designer" arhitectural. Participante efectiv la lucrare, la competiție, erau cele doua mame, să le numim "mama A", a băiatului X si " mama B", a băiatului Y.
Mama A, dorind să își ajute fiul, a mers si a adus doua găletușe cu apă, umezind nisipul. Mama B, in același timp, s-a arătat revoltată, mutându-si fiul in celalalt colt al gropii cu nisip, apoi ca reproș ii spune mamei A . “Daca tu ti-ai învățat copilul să se tăvălească in nisipul umed ca animalele, eu țin la curățenia fiului meu. Un zâmbet larg al mamei A, către bunica cu cele doua nepoate, dotate cu unelte, gata pregătite sa înceapă munca. Copilul X, in vârstă de aproximativ 3-4 ani, a hotărât sa construiască șosele, viaducte, pentru a se putea "plimba" cu mașinile din dotare. A inceput sa transporte nisipul umed cu o "basculantă" de culoare albastră, realizând si apoi amenajând tuneluri, viaducte, sub privirile admirative ale mamei si a celor doua surori, împreună cu bunica lor, in timp ce mama B, cu fiul sau, băiatul Y, tot in vârstă de aproximativ 4 ani, se străduiesc sa construiască un castel cu turle, cu ziduri de apărare, cu luptători din plastic si dinozauri in miniatura. După aproximativ doua ore de truda, băiețelul X, incantat de rezultatul muncii, după felicitările mamei si îmbrățișările celor doua fetițe si a bunicii lor, a început sa își plimbe toate utilajele si mașinile, prin toata constructia. Văzând că băiețelul Y, a început să  plângă, in timp ce mama sa il certa ca s-a umplut de nisip degeaba, băiatul X, l-a invitat să vina sa se joace împreună. Supărat, acesta a luat nisip in galetusa ce o avea si foarte nervos i-a aruncat-o in fata celuilalt băiat si fetitelor, apoi aruncă găleata si fuge. Plin de nisip in pâr, pe fata si in ochi, baiatul X a început sa își strige mama, care a încercat sa rezolve situația, in liniște. Copilul se plângea de usturimea ochilor, iar mama speriata a telefonat la salvare. Pana la venirea salvării, mama B, cu o aroganta specifica parveniților, își ia "odrasla" si se îndreaptă spre mașină lor de lux, lăsând toate jucăriile in groapa cu nisip. Ca "răzbunarea" sa fie completa, mai si striga către mama A : " așa va trebuie, nesimtitilor, daca îți înveți copilul sa se tăvălească in noroi, ca porcii", in timp ce trântește portiera si pornește in "tromba".
Auzind povestea, m-am "minunat" de nivelul de educație al "celor cu bani si cu o MARE lipsa de bun simt"... După ani, vad ca numărul lor, a "aroganților înavuțiți prin smenareala" creste, scotandu-si copii ca pe
"Elzorab" in piața Victoriei, cu pancarde in mâini, pe care scria dintr-o limba ... a decadentei : "... M.IE". Asta este nivelul de expresii de educați? Proliferam "ura, aroganta", intoxicând sufletele copiilor cu expresii ce arată nivelul de incultura, de dispreț fata de oamenii corecți.  DE MULTE ORI, ma trezesc (ca prostul in târg), vorbind cu propria conștiința :
"Oameni buni, unde vrem sa ajungem ? Încotro ne îndreptam?". Un proverb romanesc spune: "cine seamănă vânt culege furtuna". Asta ne lipsește, ura, disprețul, aroganta, proliferarea răului, pana la nivelul crimei?
E vremea in care ar trebui sa ne trezim, sa reclădim respectul, acceptarea, sa cultivam Pacea, Înțelegerea, Lumina, Bunătatea, Liniștea sufletului, Iubirea necondiționată. Ma îngrozesc auzind sau citind in "media" ca tineri, minori, ataca bătrâni, jefuindu-i, violând bătrâne, ucigandu-i chiar, pentru a-si ascunde faptele. In speranță ca inca mai suntem multi Oameni cu suflet, sa ne unim, sa ii depistam si sa corectam cat se mai poate, asemenea atitudini.
Păstrând căldura sufletului, a bunului simt, a omeniei, a prieteniei, Va îmbrățișez pe toți cu dragoste, pretuire, pprietenie, cu speranta ca revenirea la normalitate nu e prea departe.
Recitesc...si atasez poezia

GLOSA de MIHAI EMINESCU


Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.

Multe trec pe dinainte,
În auz ne sună multe,
Cine ţine toate minte
Şi ar sta să le asculte?...
Tu aşează-te deoparte,
Regăsindu-te pe tine,
Când cu zgomote deşarte
Vreme trece, vreme vine.

Nici încline a ei limbă
Recea cumpăn-a gândirii
Înspre clipa ce se schimbă
Pentru masca fericirii,
Ce din moartea ei se naşte
Şi o clipă ţine poate;
Pentru cine o cunoaşte
Toate-s vechi şi nouă toate.

Privitor ca la teatru
Tu în lume să te-nchipui:
Joace unul şi pe patru,
Totuşi tu ghici-vei chipu-i,
Şi de plânge, de se ceartă,
Tu în colţ petreci în tine
Şi-nţelegi din a lor artă
Ce e rău şi ce e bine.

Viitorul şi trecutul
Sunt a filei două feţe,
Vede-n capăt începutul
Cine ştie să le-nveţe;
Tot ce-a fost ori o să fie
În prezent le-avem pe toate,
Dar de-a lor zădărnicie
Te întreabă şi socoate.

Căci aceloraşi mijloace
Se supun câte există,
Şi de mii de ani încoace
Lumea-i veselă şi tristă;
Alte măşti, aceeaşi piesă,
Alte guri, aceeaşi gamă,
Amăgit atât de-adese
Nu spera şi nu ai teamă.

Nu spera când vezi mişeii
La izbândă făcând punte,
Te-or întrece nătărăii,
De ai fi cu stea în frunte;
Teamă n-ai, cata-vor iarăşi
Între dânşii să se plece,
Nu te prinde lor tovarăş:
Ce e val, ca valul trece.

Cu un cântec de sirenă,
Lumea-ntinde lucii mreje;
Ca să schimbe-actorii-n scenă,
Te momeşte în vârteje;
Tu pe-alături te strecoară,
Nu băga nici chiar de seamă,
Din cărarea ta afară
De te-ndeamnă, de te cheamă.

De te-ating, să feri în laturi,
De hulesc, să taci din gură;
Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
Dacă ştii a lor măsură;
Zică toţi ce vor să zică,
Treacă-n lume cine-o trece;
Ca să nu-ndrăgeşti nimică,
Tu rămâi la toate rece.

Tu rămâi la toate rece,
De te-ndeamnă, de te cheamă;
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera şi nu ai teamă;
Te întreabă şi socoate
Ce e rău şi ce e bine;
Toate-s vechi şi nouă toate:
Vreme trece, vreme vine.

Mereu același " vechi si nou" prieten, ... Petre

Articol scris de Petru Hinda