miercuri, 16 august 2017

Nu vă grăbiţi moartea prin rătăcirile vieţii voastre şi nu vă atrageţi pieirea prin fapta mâinilor voastre

Bună dimineața, prieteni dragi,

După o perioadă in care am "părăsit" decorul... Nu am evitat sub nicio formă, dar fiind o perioada destul de lunga cu călduri foarte mari, chiar caniculare, cu fenomene meteorologice deosebite, care au influențat si inca influențează  viața multor persoane, ceea ce m-a "îndemnat" sa abordez aceasta tema, care o sa încerc sa o dezvolt, puțin cate putin:  "Nu vă grăbiţi moartea prin rătăcirile vieţii voastre şi nu vă atrageţi pieirea prin fapta mâinilor voastre".

Știm cu totii, din ceea ce am citit sau văzut la TV., prin programele de specialitate, ca perioadele  caniculare au un efect distructiv asupra persoanelor cu psihicul ușor vulnerabil.

Din cauza căldurilor mari, apar transpiratiile puternice, pe suprafata corpului si pot aparea eruptii cutanate. Aceste eruptii apar in pliurile pielii si pe zonele corpului unde imbracamintea sta lipita. Cele mai vulnerabile  parti ale corpului sunt partea de sus a pieptului, gatul, zona inghinala si axila.
De asemenea, din cauza caldurii putem dezvolta arsuri la nivelului pielii, ceea ce inseamna ca pielea este lezata si nu mai functioneaza corespunzator in lupta cu temperaturile ridicate. Hipertermia corpului poate determina aparitia spasmelor sau crampelor la nivelul muschilor, deoarece prin transpiratie se pierde cantitatea necesara de apa si de sodiu, de care corpul are nevoie. Sodiul, potasiu si clorul, fac parte din categoria electrolitilor absolut necesari functionarii corecte a organelor din corp, altfel carentele electroliților  pot afecta echilibrul normal de functionare a muschilor.

Deoarece caldura deshidrateaza organismul, rinichii tind sa retina mai multe toxine, cum ar fi ureea si amoniul, care de obicei se elimina prin urina. Intrucat vasele de sange se dilata, in efortul de a elimina caldura, tensiunea arteriala scade. Din acest motiv, inima bate mai repede in incercarea de a restabili tensiunea corecta a corpului. Din cauza circulatiei deficitare a sangelui, pot aparea probleme grave la nivelul inimii. Astfel, persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala pot suferi atacuri de cord sau alte boli cardiovasculare.
Efecte caniculei asupra psihicului pot fi evitate, deși este mai dificil deoarece există o structură predispozantă pentru a se instala, iar acestea pot apărea în mod inconștient. 
În continuare vom descrie câteva dintre problemele psihologice pe care canicula le poate genera, dar și modul în care aceasta accentuează anumite stări, până la stadiul de alertă. 
Persoanele care suferă deja de depresie sau de anumite afecțiuni psihice sunt mai vulnerabile la astfel de schimbări, au parte de o accentuare a stării și a suferinței, care poate duce până la aspecte care sunt de ordin psihiatric.  
Din perspectiva psihologică, canicula este considerată un factor care amplifică posibilitatea apariției unor afecțiuni sau tulburări psihologicele, cresc tentativele de suicid. 
Există un factor termic, care atunci când crește și devine extrem de greu de suportat de organism, apar o serie de trăiri psihologice: atacuri de panică, teamă, angoasă, stare de apatie, spaimă, etc. 
Bolile cronice sau suferințele cardiovasculare, diabeticii, oscilațiile de tensiune se agravează si pentru că le crește starea de anxietate.  Știm cu toții ca prezenta caniculei poate afecta somnul și calitatea acestuia, ceea ce înseamnă consecințe la nivelul întregii activități a femeii: randament scăzut, resurse limitate de energie, stări apatice.
Tot canicula afectează echilibrul interior al persoanelor si este dat peste cap. Odată cu instalarea caniculei devenim mai agitaţi, epuizaţi din punct de vedere fizic, concentrare a fiecăruia se diminuează şi de aici şi o relativă stare de confuzie pe care o resimte individul ca : 
1. Stări de agitație; 
2. Senzația de confuzie; 
3. Scăderea capacității de concentrare; 
4. Epuizarea fizică și psihică.      
Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici: cardiacii, obezii şi diabeticii. 
Toate aceste lucruri le stim, dar ca unul dintre cei care mereu spun, ca doar un echilibru psihic, fizic si moral ne poate pastra starea de sănătate intr-o stare normala. 
Folosind o serie de lucruri scrise in "Cartea înțelepciunii lui Solomon, vreau sa redau câteva: "Înţelepciunea nu pătrunde în sufletul viclean şi nu sălăşluieşte în trupul supus păcatului". 
Vedem cum in fiecare zi, relațiile interumane se înrăutățesc permanent. Superficialitatea, rivalitatea, invidia, ura, gelozia se adâncesc, înrăutățind viața in ansamblul ei. Tot din învățămintele lu Solomon, va redau următoarele: "O ureche geloasa aude totul si nici sunetul șoaptelor nu-i scapa. Păziţi-vă deci de vorbele cârtitoare şi deşarte şi feriţi limba voastră de clevetire, fiindcă vorba cea mai tainică nu va trece fără pedeapsă şi gura mincinoasă aduce sufletului moarte."  
Prieteni dragi, păstrând aceeași încredere si convingere ca numai echilibrul total, ne poate duce totdeauna către finalizarea tuturor obiectivelor programate de fiecare dintre noi, fara piedici intentionate, încercate de alții, va rog pe toți, cunoscând fermitatea si verticalitatea voastră, sa ne unim forțele pentru a dovedi ca demnitatea, onoarea si sufletul, nu poate fi îngenuncheat de clevetitori.  
Va doresc tuturor sa va bucurați de bucuriile vieții, in Pace, Lumina, Liniște sufleteasca, Iubire necondiționată . Va îmbrățișez cu toată dragostea, prețuirea si prietenia, răscolit de dorul nostru românesc.  Raman mereu cu gândul la momentul unei posibile revederi, același vechi si constant prieten , Petre H.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu